KATASTROFA SRPSKOG FUDBALA: UEFA rang lista je nemilosrdna! Može li neko da "povuče ručnu"?

Autor: Vladimir Vorih

Sport

24.07.2024

06:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nacionalni koeficijent je kao temperatura u januaru.

KATASTROFA SRPSKOG FUDBALA: UEFA rang lista je nemilosrdna! Može li neko da "povuče ručnu"?

Foto: Starsport

Srpski fudbal se suočava sa izazovima na evropskoj sceni, a debakl Partizana u duelu sa kijevskim Dinamom (2:6) u drugom kolu kvalifikacija za UEFA Ligu šampiona samo je simptom dubljih problema. Nakon očajne prethodne sezone, Srbija je pala sa 11. na 19. mesto na UEFA rang listi nacionalnih šampionata, sa srozanim koeficijentom od 21,775 bodova.

Srbija ima pet predstavnika u Evropi ove sezone: Crvena zvezda, Partizan, TSC, Vojvodina i Radnički 1923 Kragujevac. Ipak, sa smanjenjem koeficijenta, očekuje ih izuzetno težak put ka povratku na vrh. Konkurencija je žestoka, a Srbija se sada mora boriti i da zadrži svoje mesto među 22 ekipe, kako bi šampion mogao da startuje od drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona u sezoni 2025/26. i 2026/27.

Foto: Uefa.com/printscreen

Slobodan pad srpskog koeficijenta na UEFA rang listi

 

Dok se Crvena zvezda i TSC spremaju da započnu evropska takmičenja u kasnijim fazama, novosadska Vojvodina se suočava sa teškim žrebom u UEFA Ligi Evrope, gde će igrati protiv Ajaksa. Kragujevački Radnički 1923, s druge strane, u premijernim mečevima u kvalifikacijama za UEFA Ligu konferencija, sastaje se sa crnogorskim predstavnikom Mornarom iz Bara, a potencijalni rivali u narednoj rundi su im mađarski Paksi ili kiparski AEK Larnaka.

Osim što se bore za svoje klubove, srpski timovi takođe vode bitku za nacionalni koeficijent. Svaki bod koji zarade na evropskoj sceni od izuzetnog je značaja za Srbiju, koja se sada nalazi u izuzetno teškoj situaciji na UEFA rang listi. Sledi nam žestoka bitka sa komšijama Hrvatima, koji su trenutno na 21. mestu sa 21,150 bodova. Mađari i Slovaci su na pristojnoj udaljenosti, ali za Srbiju je sada ključno da se izbori za svoje mesto među 22 ekipe i sačuva svoje pozicije na UEFA rang listi.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading