MEČ KOJI SU SVI ZABORAVILI: Prva Partizanova evropska "šestica" - dan kada je 80.000 navijača videlo blamažu crno-belih!

Autor: Vladimir Vorih

Sport

24.07.2024

06:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od blamaže na "Lublin Areni" dugo će svima u crno-belom klubu brideti obrazi.

MEČ KOJI SU SVI ZABORAVILI: Prva Partizanova evropska "šestica" - dan kada je 80.000 navijača videlo blamažu crno-belih!

Foto: FK Partizan/Miroslav Todorović

Fudbaleri Partizana neslavno su započeli učešće u evropskim kupovima za sezonu 2024/25. Nakon punih sedam godina crno-beli su se našli u elitnom klupskom takmičenju na Starom kontinentu, a duel protiv kijevskog Dinama ostaće upisan crnim slovima u analima kluba iz Humske.

Imali su izabranici trenera Aleksandra Stanojevića u finišu prvog poluvremena sve u svojim rukama. Pogotkom Saldanje sa bele tačke poveli su u 22. minutu, ali je petominutno pomračenje u finišu prvog poluvremena najavilo i krajnji ishod. 

U nastavku meča još tri lopte su završile u mreži srpskog vicešampiona, tako da novi pogodak Saldanje predstavlja samo utehu bez pokrića.

Odmah nakon meča u poljskom Lublinu mediji su naširoko pisali o najvećim Partizanovim blamažama na evropskoj sceni, ali istovremeno svi preskaču prvu "šesticu" crno-belih koja je zabeležena pre gotovo sedam decenija.

Naime, tog četrnaestog dana meseca jula 1956. godine Partizan je odigrao revanš meč polufinala tadašnjeg Mitropa kupa, renomiranog međunarodnog takmičenja tog doba koje je obuhvatalo fudbalske klubove srednje Evrope.

Foto: FK Partizan

Ekipa Partizana koja je 1956 godine učestvovala u Mitropa kupu

 

Prvi meč na tadašnjem stadionu JNA, Partizan je golom Marka Valoka rešio u svoju korist rezultatom 1:0, a revanš na "NEP stadionu" u Budimpešti bio je prava noćna mora. Pred 80.000 navijača Vašaš je već nakon devet minuta igre imao dva gola prednosti golovima Silađija i Čordaša. Na isteku pola sata Miroslav Marković je doneo nadu beogradskom klubu, ali do kraja meča usledio je potpuni potop i joč četiri lopte su završile u mreži za konačnih Vašaš - Partizan 6:1.

Kasnije "šestice" su dobro poznate. U sezoni 1970/71 Dinamo Drezden je u Kupu sajmskih gradova slavio rezultatom 6:0, da bi u sezoni 1984/85 Kvins Park Rendžers na svom stadionu slavio rezultatom 6:2, a londonski minus crno-beli su u grotlu stadiona u Humskoj uspeli da nadoknade i trijumfom od 4:0 nastave evropski put u Kupu UEFA.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading