PIKSI ZADOVOLJAN POSTIGNUTIM! Evo šta je selektor "orlova" rekao o svakom MEČU u Nemačkoj!

Autor:

Sport

12.07.2024

13:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija eliminisana posle prvog kruga sa Evropskog prvenstva.

PIKSI ZADOVOLJAN POSTIGNUTIM! Evo šta je selektor "orlova" rekao o svakom MEČU u Nemačkoj!

Foto: Starsport

Selektor Srbije Dragan Stojković Piksi dostavio je na Sednici Izvršnog odbora FSS, kompletnu dokumentaciju oko neuspeha u Nemačkoj, gde je na Evropskom prvenstvu osvojeno poslednje mesto u Grupi C.

"Orlovi" su igrali u grupi sa Engleskom, Danskom i Slovenijom, ali se nisu plasirali dalje!

Izveštaj selektora Stojkovića, prenosimo u celosti:

Foto: www.profimedia.rs

 

- Poštovani, ovim putem želim da podnesem izveštaj i iznesem svoje mišljenje kao i da analiziram prethodnu takmičarsku aktivnost А selekcije reprezentacije Srbije. Izveštaj obuhvata proces pripremama, dešavanja na samom turniru, kao i zaključak o krajnjem rezultatu naše selekcije.

Prvu utakmicu u okviru grupe C igrali smo protiv selekcije Engleske koja je jedan od glavnih favorita za osvajanje turnira. Ono što je bila moja ideja u samoj pripremi utakmice i ono što sam isticao igračima je da moramo da uzmemo posed lopte i da ih nateramo na veću potrošnju energije u defanzivi, jer iz iskustva znam da ovakve ekipe (favoriti) ne uživaju da se brane u dužim vremenskim intervalima. Takođe ideja je bila da ne rizikujemo mnogo u uvodnim minutima utakmice već da disciplinovanom odbranom kao i sigurnom pas igrom pokušamo da nametnemo svoj stil igre. U tim uvodnim trenutcima delovali smo kao da smo pokazali previše respekta prema protivniku sto je rezultiralo da oni uspostave kontrolu i nametnu svoj ritam igre. Kao rezultat nešto rezervisanijeg ulaska u utakmicu dozvolili smo protivniku da dodje u rezultatsku prednosti (13’ Belingem). Takođe napomenuo bih da je rezultat primljenog gola bila individualna taktička greška, jer smo do tog trenutka delovali timski izuzetno kompaktno i organizovano u fazi odbrane. Nakon primljenog gola počeli smo da sprovodimo sve ono što smo isticali i što sam govorio igračima u pripremi utakmice. Preuzeli smo posed lopte samim tim kontrolu tempa i ritma utakmice i kao rezultat toga naterali protivnika da se kontinuirano brani. U drugom poluvremenu preuzeli smo još veći rizik u igri što je rezultiralo da se protivnička ekipa sa izuzetnim napadačkim potencijalom brani u dužim vremenskim periodima. Protivnik je bio primoran da se brani u niskoj zoni skoro čitavo drugo poluvreme. Delovali smo u tom periodu atraktivno, lucidno i samouvereno ali na žalost izostao je gol odnosno rezultatsko poravnanje. Istakao bih na osnovu statistickih parametara kao i prikazane igre pogotovu u drugom delu utakmice da je ovaj poraz nezaslužen i da je nakon svega vidjenog i analiziranog nerešen ishod bio najrealniji. 

Foto: Starsport

 

Osvrnuo se potom na meč sa Slovencima:

- Drugu utakmicu u okviru grupe C igrali smo protiv selekcije Slovenije. Ono što sam znao i sto sam isticao igračima je da će nam ovo biti i možda najzahtevnija utakmica na turniru, tako da je tim bio upućen i pripremljen na ono što nas očekuje. Igrali smo protiv ekipe koja igra potpuno dijametralno u odnosu na naš stil i samim tim to je zahtevalo dosta strpljenja i koncentracije u našoj igri. Sama činjenica da su tri boda u ovoj utakmici verovatno značila i prolaz u narednu fazu takmičenja davali su dodatni psiholoski pritisak što sam mislio i iza čega i sada stojim da ova grupa igrača ima kapacitet da se nosi sa ovakvim situacijama sto su dokazali u nekim predhodnim utakmicama kao na primer protiv Portugala u Lisabonu ili Crne Gore u Beogradu. Takođe znao sam da će zbog vremena odigravanja utakmice (15h) ova utakmica biti izuzetno fizički zahtevna i iscrpljujuca. Kao i na prethodnim utakmica i ovu smo započeli sa određenom dozom rezervisanosti što nam je stvaralo probleme u odredjenim fazama igre. U tim uvodnim minutima utakmice nismo bili defanzivno na zadovoljavajućem nivou prevashodno mislim da smo imali odredjenu disfunkciju u prvoj liniji odbrane sto je omogućavalo protivniku da lako osvaja prostor. I pored određenih problema u igri ekipa je opet pokazala karakter i uspela da se stabilizuje i da u određenim trenutcima nametne svoj stil igre i samim tim stvori nekoliko izglednih prilika. Drugo poluvreme smo započeli sa mnogo više rizika u igri. Izmenama sam hteo još više da opteretim protivnika i da delujemo jos dinamičnije i opasnije u fazi napada. Kao rezultat toga stvorili smo dosta šansi u kategoriji stoprocentnih koje na žalost nisu realizovane. Samo naše opredeljenje a to je ofanzivni stil donosi i određene rizike u igri, znali smo da će Slovenija čekati svoju šansu iz kontranapada što smo većinu utakmice i odlično neutralisali a istako bih da su primljenom golu opet predhodile individualne greške kako u fazi napada tako i odbrane. Nakon primljenog gola zaigrali smo još ofanzivnije što je rezul9ralo i dovelo do zasluženog izjednačenje. Sama statistika govori da smo dominirali većim delom utakmice i da smo zaslužili više od jednog boda. U gore navedenim statističkim parametrima možemo videti da smo imali vise od 200 tačnih pasova u odnosu na protivnika zatim 134 ulaska u poslednju trećinu protivnika naspram njihovih 75 odnosno 62 pasa naspram 30 u poslednjoj trećini čak 31 u odnosu na 21 završni pas u ovoj zoni kao i 33 centaršuta u odnosu na njihovih 19. Takodje dodao bih da je na ovoj utakmici i sam indeks izglednih prilika bio visok XG = 2.38 što ukazuje da smo u ovoj utakmici zaslužili i više od nerešenog ishoda ali na žalost kada na ovom nivou takmičenja ne iskoristite ovoliko šansi teško je da možete da se nadate pozivnom rezultatu - naveo je Piksi u izveštaju.

Republika

Foto: Starsport

 

Duel sa Dancima rešavao je plasman dalje, ali je završen bez golova, iako je Srbiji trebala pobeda. O tome Stojković kaže:

- Poslednju utakmicu u okviru grupe C odigrali smo protiv selekcije Danske.Treba napomenuti da je selekcija Danske bila polufinalista na predhodnom Evropskom prvenstvu. Radi se o timu koji ima kontinuitet na predhodna 4 velika takmičenja.Takođe igrački kadar odnosno selekcija se nisu znatno menjali kao ni selektor Kasper Hjulmand kome je ovo treće uzastopno veliko takmičenje sa selekcijom Danske. Na osnovu analize predhodnih utakmica naše selekcije odlučio sam da strategija za ovu utakmicu bude za nijansu drugačija u odnosu na predhodne dve a sve u cilju da poboljšamo našu igru u prvih 20 minuta utakmice koja je od početka priprema pa i prve dve utakmice na turniru imala dosta oscilacija. Selekcija Danske je ekipa koja je na izuzetnom tehničkom nivou ,tendencija u igri im je da dominiraju u posedu što je gotovo inden9čno našem s9lu tako da sam odabirom više veznih igrača u startnoj postavi odnosno sa jednim napadačem želeo da napravim višak u srednjoj zoni (4 protiv 3) i tako osvojim posed koji je u ovom meču po mom mišljenju bio od krucijalnog značaja jer kao sto je gore navedeno ekipe imaju slična opredeljenja odnosno žele da posedom kontrolišu tempo i ritam igre. Ideja je bila da imamo stabilno prvo poluvreme odnosno kontrolu igre i da iz takvih situacija probamo da dodjemo do rezultatske prednosti. U skladu sa rezultatom iz prvog poluvremena morao sam da povučem odredjene poteze koji su u ovoj fazi takmičenja i logični kada vam je neophodan pozitivan rezultat .Znajući nas karakter i opredeljenje kao i rezultat sa drugog meča iz naše grupe krenuli smo na sve ili ništa pogotovu polovinom drugog poluvremena. Pokušali smo sa izuzetno ofanzivnom formacijom i velikim rizikom u igri da dodjemo do gola i osvojimo neophodna tri boda medjutim kao i na predhodnim utakmicama realizacija je izostala - napisao je selektor Dragan Stojković Piksi u izveštaju o utakmicama na EVRO, dostavljenom na sednici Izvršnog odbora FSS.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading