EVO ŠTA JE ZAPRAVO POZADINA UZETE ZVEZDINE TITULE IZ 1986. GODINE: Čuveno ''Šajberovo kolo'' i najveći skandal jugoslovenskog fudbala!

Autor:

Sport

08.07.2024

08:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

''Šajberovo kolo'' kao preteča ''Kalčopolija''.

EVO ŠTA JE ZAPRAVO POZADINA UZETE ZVEZDINE TITULE IZ 1986. GODINE: Čuveno ''Šajberovo kolo'' i najveći skandal jugoslovenskog fudbala!

Foto: ST/ Nemanja Pančić

Kako je Republika juče saznala, Crvena zvezda je pokrenula inicijativu za vraćanje titule iz 1986. godine. Pošto je dobila spor u kome joj je vraćena titula iz 1946. godine, šampion Superlige je odlučio da napravi novi korak i ispravi nepravdu, koja joj je naneta oduzimanjem pehara tačno četiri decenije posle tog šampionata!

Ali, šta zapravo stoji iza te oduzete titule od pre 38 godina i kakva je pozadina toga? 14. juna 1986. godine odigralo se čuveno ''Šajberovo kolo'', naziv je dobilo po tadašnjem predsednik Fudbalskog saveza Jugoslavije Slavku Šajberu, a ovo ujedno naziva i najveći skandal jugoslvenskog fudbala. Za većinu navijača to je bio klasičan primer nameštaljke, po sistemu “ko koga bolje zavrne”, dok se direktni akteri slažu da nisu učestvovali u nečasnim poslovima, ali se ne slažu oko potrebe odigravanja poništenog Šajberovog kola.

Crvena zvezda je igrala ponovljeno kolo protiv Sarajeva na Koševu, dok je Partizan odbio da igra sa Željezničarom u Humskoj. Crno-beli i danas tvrde da je njihov večiti rival davanjem legitimiteta Šajberu priznao svoje učešće u nameštanju. 

Najmanje dileme postoji među navijačima. Događaj se danas gotovo anegdotski prepričava, a zasluge za taj komedijaški pristup idu i na adresu čuvenog fudbalskog i estradnog menadžera Velibora Džarovskog, koji se u svojim brojnim ispovestima hvalio ulogom u štelovanju rezultata. U suštini ništa nije bilo ni smešno, ni bezazleno kako se predstavlja u njegovim pričama. Slučaj je dobio epilog na Sudu Udruženog rada, samo zato što se u sve nije ozbiljnije umešala Kriminalistička policija. A bilo je posla za nju i te kako.

Moralo je da se raščivija kako se osvajala titula prvaka, kako se jurilo mesto u Evropi, kako se spasavalo od ispadanja u Drugu ligu i kako se jurilo priznanje za najboljeg strelca Prve lige, a to bez prave istrage nije moglo da se završi robijom klupskih čelnika ili kaznom za Šajbera zbog klevete. Neko je morao da odgovara.

U Partizanu su tog 14. juna 1986. godine odlučili da se pre početka utakmice sa “Željom” obavi oproštajna ceremonija sa Zvonkom Živković i Zvonkom Vargom, koji su nastavljali karijeru u inostranstvu. Povod lep, ali suštinski tražila prednost od par minuta zaostatka u odnosu na Crvenu zvezdu i njena dešavanja na Koševu. To je bilo potrebno, jer je kod istog broja bodova titulu donosila bolja gol razlika, tako da se ona naizmenično selila iz Zvezdinih u Partizanove ruke, u zavisnosti od toga kako bi se menjao rezultat u Humskoj i na Koševu. Na kraju oba meča završena su sa 4:0, a to je crno-belima bilo više nego dovoljno da osvoje titulu.

Na drugim terenima svako je tražio svoju korist. Dinamo iz Zagreba je jurio poslednji voz za Kup UEFA, pa mu je pored pobede nad “prežaljenom” Vojvodinom bilo neophodno i da ona bude izražena što većom razlikom. Zamišljeno, sprovedeno u delo – 1:7 u Novom Sadu za “modre”, ali nije im pomoglo. Rijeka je u Zenici uzela bod za Evropu, dok su domaći remijem izborili opstanak.

U borbi za opstanak najkraćih rukava izašao je OFK Beograd, jer pored pobede nad Veležom morao da traži spas u rezultatima ostalih konkurenata i nije ga našao, zato što su u Nikšiću Sutjeska i Budućnost podelili bodove sa 5:5, Čelik je sa Rijekom odigrao taman koliko je svima bilo potrebno 1:1, a gol razlika Vinkovčana je bila nedohvatljiva za “romantiku”.

U Splitu se, tvrdili su tada, “nameštao” najbolji strelac lige. Bivši “hajdukovac” u dresu Vinkovčana Davor Čop postigao je het-trik u porazu 5:3, pa je sa 22 gola postao prvi golgeter lige. Pokušali su isto to da urade i u Nikšiću, ali Miloš Bursać sa svoja tri gola nije mogao do prvog mesta. Tada je objavljeno da se kolo poništava, nalaže se odigravanje novog 34. kola, a nešto kasnije određene su kazne od “minus šest” za sve učesnike nameštaljki. Nekažnjeno su prošli Vardar, Priština, Osijek i Sloboda iz Tuzle, jer su bili bezbrižni. 

Iz ponovljenog kola Zvezda izlazi kao šampion, a Vardar u narednom prvenstvu koristi prednost od šest bodova da trijumfuje ispred Partizana. Zvezda i Vardar igrali su KEŠ kao zvanični prvaci Jugolavije, mada im je kasnije Sud udruženog rada oduzeo titule i predao ih Partizanu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading