SAMO DA RATA NE BUDE: Real udara na Dortmund, ali su SVI U STRAHU od NOVIH INCIDENATA u finalu Lige šampiona

Autor:

Sport

01.06.2024

10:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prethodnih godine borba za "ušati pehar" imala vruće uvertire, pa i skandale na samom terenu.

SAMO DA RATA NE BUDE: Real udara na Dortmund, ali su SVI U STRAHU od NOVIH INCIDENATA u finalu Lige šampiona

Foto: www.profimedia.rs

Fudbaleri Reala i Dortmunda sastaće se večeras na Vembliju u finalu Lige šampiona (21.00). Biće to Madriđanima prilika da osvoji 15. "ušati pehar", dok "milioneri" igraju za prekid posta i drugu titulu koju sanjaju još od 1997. godine. Međutim, sve oči sveta biće uprte ne samo na 22 fudbalera na terenu, već i na ostatak zelene površine, tribine, pa i prostor oko jednog od najčuvenijih stadiona na svetu.

Naime, finala Lige šampiona imala su proteklih godina vruće uvertire, a skandali su se dešavali i na samom stadionu. Zato će sada više od 2.500 redara biti na stadionu tokom finala. Istovremeno, pet miliona evra vredna investicija u infrastrukturu trebalo bi da bude dovoljna mera da se ne ponove neprijatne scene.

Podsetimo, prošle godine je, istina, bilo možda i najmirnije jer je duelu Mančester sitija i Intera (1:0) prethodio "samo" veliki požar u Istanbulu u neposrednoj blizini stadiona. Takođe, turska policija bila je spremna za dolazak velikog broja Engleza i Italijana, a koji su poznati po tome da mogu da naprave haos. A ove godine Englezi nema potrebe nigde da idu, finale Lige šampiona došlo je njima. Zato ne bi bilo iznenađenje da navijači nekog od londonskih klubova uđu u okršaj sa pridošlicama iz Španije ili još očekivanije iz Nemačke.

Sećamo se svi i 2022. i finala koje je održano u Parizu, pošto je bilo oduzeto Rusima zbob invazije na Ukrajinu i rata koji još uvek traje. Borba za "klempavka" odigrala se u prestonici Francuske, a incidenti su se dogodili kada su navijači Liverpula bez ulaznica i sa falsifikovanim ulaznicama pokušali da uđu na stadion Francuska, kako bi posmatrali duel njihovog tima protiv Real Madrida. Uhapšeno je 68 ljudi, a 39 stavljeno u policijski pritvor, zbog incidenata uoči utakmice. Čak je i početak meča između Reala i Liverpula (1:0) kasnio više od pola sata zbog nereda oko stadiona "Francuska". Naime, veliki broj navijača Liverpula pokušao je nasilno da uđe na stadion, a došlo je i do sukoba sa policijom, koja je u nekoliko navrata koristila suzavac. Zato su čak i gledaoci koji su imali ulaznice na stadion ušli tek na kraju prvog poluvremena. Epilog, oni su imali pravo na povraćaj novca a sve zajedno ceh je bio veći od tri miliona funti.

 

 

I finale 2021. između Čelsija i Mančester sitija (1:0) imalo je vrelu uvertiru, a odigrano je u Portu. Kako su se sastale dve engleske ekipe, navijači nisu mogli da miruju do meča, pa su napravili haos na ulicama Porta dan pred meč. Očigledno da se među njima našlo i dosta huligana, pošto su kamere snimile žestok ulični obračun u centru portugalskog grada. Na sred prometne ulice je izbila velika tuča, a onda su se uplašeni od policije navijači razbežali.

Mnogim navijačima je nauzbudljiviji bio incident sa finala 2019. u kojem je Liverpul savladao Totenhem (2:0) u Madridu. Ruskinja Kinsi Volanski je preko noći postala planetarna zvezda jer je uletela na teren oskudno obučena, tačnije u kupaćem kostimu sa natpisom kojim je reklamirala sajt za odrasle u vlasništvu njenog tadašnjeg dečka. Zadržana je pet sati i platila kaznu od 13.000 funti, ali je zbog toga stekla ogromnu zaradu i popularnost, pa joj se odluka da polugola prekine finalni meč Lige šampiona isplatila. Na Instagramu je stekla stotine hiljada novih pratilaca, a stranica njenog dečka, koju je reklamirala na crnom kostimu koji je nosila, za nekoliko dana zabeležila je prihod veći od tri miliona evra.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Kinsi Volanski tokom privođenja

Ni finale 2018. nije prošlo bez haosa. Utakmica se odigrala u Kijevu, Real je savladao Liverpul sa 3:1, a ni to gostovanje Engleza nije prošlo glatko. Istina, Ukrajinci su prvi započei jer je grupa domaćih navijača napadala navijače Liverpula dok su večerali u jednom restoranu nedaleko od Olimpijskog stadiona na kojem se igralo finale. Navijači iz Engleske su se branili stolicama i stolovima, a neki od njih su na kraju prošli sa povredama i posekotinama što je verovatno i očekivano nakon ovakvog incidenta.

Republika

Foto: printscreen

Navijač krvave glave u Kijevu

Što se tiče finala 2017. godine, Real je savladao Juventus u Kardifu sa 4:1, a haos je nastao u Torinu. Kada su Madriđani poveli sa 3:1 nastao je stampedo i mnogi su završili krvavih glava. A sve je počelo kada je u jeku straha od bombaških napada neko na eksplozije vatrometa viknuo "bomba, bomba".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading