POLA SUPERLIGE IGRAĆE EVROPU: Na pomolu ISTORIJSKA odluka za dobrobit srpskog fudbala, pa i Zvezde i Partizana

Autor:

Sport

30.05.2024

11:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

FSS predstavio plan posle čijeg sprovođenja više ništa neće biti isto.

POLA SUPERLIGE IGRAĆE EVROPU: Na pomolu ISTORIJSKA odluka za dobrobit srpskog fudbala, pa i Zvezde i Partizana

Foto: Starsport

Fudbalski savez Srbije nedavno je usvojio Strategiju razvoja od 2024. do 2028. godine koja predviđa značajne promene u elitnom rangu srpskog fudbala. Prema najnovijim planovima, Superliga Srbije će od leta 2026. godine imati samo 12 učesnika, umesto sadašnjih 16. Ova odluka doneta je nakon što se pokazalo da je model sa manjim brojem timova veoma uspešan u drugim zemljama regiona, poput Austrije i Hrvatske. Imajući u vidu da trenutno imamo pet mesta u međunarodnim takmičenjima, to znači da bi polovina lige imala izlazak u Evropu, dok bi se druga polovina praktično borila za opstanak.

Jedan od ključnih razloga za smanjenje broja timova u Superligi Srbije jeste loše stanje terena na kojima se igraju utakmice, kao i nedovoljan broj igrača koji mogu da se takmiče na najvišem nivou domaćeg fudbala. Mnogi fudbalski radnici u Srbiji već su godinama izražavali zabrinutost zbog prevelikog broja timova u ligi, a ove promene trebalo bi da reše ove probleme i unaprede kvalitet takmičenja. Korist bi imali svi naši klubovi koji ostanu u eliti, a pre svega Crvena zvezda i Partizan koji bi se kroz jače utakmice spremali za međunarodnu scenu.


Fudbalski savez Srbije planira da smanjenje takmičenja sprovede postepeno, počevši od naredne sezone kada bi dva kluba trebalo da napuste Superligu. Nakon toga, još dva kluba bi trebalo da budu izbačena godinu dana kasnije. Ovaj model omogućava klubovima vremena da se prilagode novim uslovima takmičenja, a FSS će morati da definiše na koji način će se izvršiti ove promene, uključujući i odluku da li će klubovi direktno ispasti ili će se igrati baraž mečevi za opstanak.

Osim Superlige Srbije, slične promene očekuju i Prvu ligu Srbije, koja takođe trenutno broji 16 klubova. Omladinska liga, koja je veoma važna za razvoj mladih fudbalera, takođe će biti predmet ozbiljnih promena. Ovo takmičenje pruža priliku najtalentovanijim srpskim fudbalerima da se probiju ka Ligi šampiona za omladince, pa je očekivano da će FSS posvetiti posebnu pažnju organizaciji ovog takmičenja.

Ove promene, iako izazivaju određene kontroverze, predstavljaju korak ka unapređenju kvaliteta srpskog fudbala i stvaranju boljih uslova za razvoj igre i igrača. Ostaje da vidimo kako će se ove reforme odraziti na domaći fudbal i da li će doneti željene rezultate.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading