GODINE KOJE SU POJELI SKAKAVCI: Pre tri i po decenije stigli su do titule u Jugoslaviji! Sećanje na neka mnogo lepša vremena!

Autor: Vladimir Vorih

Sport

07.07.2024

13:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ta vremena su davno prošla...

GODINE KOJE SU POJELI SKAKAVCI: Pre tri i po decenije stigli su do titule u Jugoslaviji! Sećanje na neka mnogo lepša vremena!

Foto: Starsport

Ovog leta se navršava tačno 35 godina od kako je Fudbalski klub Rad prvi put izašao na međunarodnu scenu. Te 1989. godine, popularni "građevinari" su se u prvom kolu tadašnjeg Kupa UEFA sastali sa grčkim velikanom Olimpijakosom

 

U prvom meču koji je odigran na stadionu na Banjici Rad je golovima Darka Nestorovića i Čedomira Đoinčevića slavio sa 2:1 pred više od 5.000 ljubitelja fudbala, ali su na "Karaiskakisu" crveno-beli slavili sa 2:0 čime je evropski put "građevinara" okončan.

Te 1989. godine fudbaleri Rada su ostvarili i najeći uspeh u klupskoj istoriji i kada su u pitanju mlađe kategorije. "Dečiji vrtić sa Banjice" je stigao do šampionske titule u omladinskoj ligi tadašnje SFR Jugoslavije, a tim povodom se trofejna genaracija kluba sa Banjice pre par dana okupila, kako bi obeležila navedeno ostvarenje.

Rad je do titule stiga otako što je u finalu savladao novosadsku Vojvodinu, a u generaciji, koju je predvodio legendarni stručnjak Mlađa Mitrović, bili su Zoran Bata Mirković, Cicović, Taševski, Alilović, Uka, Petković, Glogovac, Ruvarac, Žmurić, Krsmanović, Stamenković, Pajić, Anđelković, Stojanović, Kostić, Jovanović i Nikolić koji nije više među nama.

Druženje u jednom popularnom prestoničkom restoranu restoranu bila je prilika da se stari prijatelji, klupski drugovi sretnu i evociraju šampionske uspomene iz najmlađih fudbalskih dana. Mnogi od njih dosegli su zvezdane visine, ali, nisu nikad zaboravili odakle su krenuli u fudbalsku orbitu.

Foto: "Sportski žurnal"

Najslavnija generacija "građevinara" - omladinski šampioni SFR Jugoslavije 1989. godine

 

Da podsetimo, ekipa Rada je u prethodnoj sezoni doživela najteže trenutke u poslednjih pola veka egzistiranja kluba. "Građevinari" su sa skorom od četiri pobede, isto toliko remija i čak 22 poraza zauzeli poslednju poziciju na tabeli beogradske grupe srpskoligaškog karavana i od predstojeće jeseni će krenuti u žetvu bodova u četvrtom rangu srpskog klupskog fudbala, Beogradskoj zoni.

Međutim, upravo ovakva okupljanja najslavnijih generacija banjičkog kluba mogu biti dobar podsticaj i nagoveštaj da će se Fudbalski klub Rad u dogledno vreme vratiti na pozicije koje mu po svim parametrima pripadaju.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading