GRCIMA PREKIPELO: Razmatraju da OVDE ograniče broj turista, mnogi Srbi će biti razočarani!

Autor:

Putovanja

29.07.2024

21:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grčke vlasti razmatraju uvođenje ograničenja za godišnji broj dolazaka na krstarenja na njihova poznata ostrva

GRCIMA PREKIPELO: Razmatraju da OVDE ograniče broj turista, mnogi Srbi će biti razočarani!

Foto: Shutterstock

Mesto "najlepšeg zalaska sunca" u Evropi je opkoljeno turistima, što posebno zabrinjava lokalno stanovništvo. Naoružani selfi štapovima i telefonima, turisti plove na Santorini sa svih strana - na gumenjacima sa džinovskih prekookeanskih brodova, u kolonama koje se penju uz strme obronke, na magarcima po uskim kaldrmisanim ulicama.

Mnogi satima čekaju na popodnevnoj vrućini kako bi pronašli dobro mesto među belim kućama i crkvama sa plavim kupolama za posmatranje zalaska sunca na grčkom ostrvu.

Za mnoge od 20.000 stalnih stanovnika Santorinija nekada idilično ostrvo čudnih sela i netaknutih plaža uništeno je masovnim turizmom. Dok protesti protiv preteranog turizma izbijaju u drugim popularnim destinacijama za odmor, uključujući Veneciju i Barselonu, Santorini predstavlja jedan od najistaknutijih primera kako gomile posetilaca mogu uticati na mesto, piše Rojters.

 

 

Grčke vlasti razmatraju uvođenje ograničenja za godišnji broj dolazaka na krstarenja na njihova poznata ostrva, navodi Express.

Prošlog meseca, premijer Kirijakos Micotakis je rekao: "Mislim da ćemo to uraditi sledeće godine" u vezi sa planom za suzbijanje masovnog turizma.

Uprkos tome što turizam čini oko 25 odsto ukupne ekonomske proizvodnje zemlje, izgleda da je Grcima dosta gomile posetilaca sa kamerama koji zakrče njihova ostrva.

Ovaj potez protiv turista dolazi kada su lokalni stanovnici Tenerifa, Gran Kanarije i Baleara izašli na ulice da protestuju zbog naglog porasta turizma nakon koronavirusa.

Demonstracije u Španiji su sigurno učinile da se neki Britanci osećaju manje nego dobrodošli, ali slike grčkog ostrva Santorini sugerišu da bi nezadovoljni stanovnici tamo mogli imati smisla kada su u pitanju tvrdnje o prekomernom turizmu.

 

 

Gomila turista slika zalazak sunca na poznatom mestu u selu Oja na grčkom ostrvu Santorini. U pozadini prolazi brod za krstarenje, koji će verovatno prevoziti više turista. Santorini ima samo 20.000 stalnih stanovnika, ali privlači neverovatnih dva miliona posetilaca godišnje.

Ranije ove godine, lokalni gradonačelnik Nikoz Zorzos je rekao: "Biće ovo veoma loša godina za Santorini". Dodao je da ostrvo ne može sebi da priušti "ni jedan krevet više".

Samo dolasci sa krstarenja na ostrvo doneli su 1,3 miliona posetilaca prošle godine, prema Hellenic Ports Association. Mikonos je u međuvremenu zabeležio rast od 23 odsto, što ga čini drugim najpopularnijim ostrvom posle Santorinija.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading