"NOSIM DUBOKO POŠTOVANJE ZA SRPSKU KULTURU I NJENE LJUDE" Amerikanac podelio utiske sa boravka u Srbiji, jedna stvar ga posebno oduševljava

Autor:

Putovanja

18.07.2024

11:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Dok se spremam da se vratim kući, nosim duboko poštovanje za srpsku kulturu i njene ljude."

"NOSIM DUBOKO POŠTOVANJE ZA SRPSKU KULTURU I NJENE LJUDE" Amerikanac podelio utiske sa boravka u Srbiji, jedna stvar ga posebno oduševljava

Foto: Privatna arhiva

Kris Boington, diplomirani student sa državnog Univerziteta u Oklahomi, boravio je tokom juna u poseti Republici Srbiji.

Nakon povratka u SAD, Boington je podelio svoje utiske o našoj zemlji, njenoj kulturi, običajima i tradiciji, a njegov tekst "Razmišljanja o Srbiji: putovanje u otkrića i istoriju", objavljujemo u celosti:

- Kao Amerikanac koji istražuje Srbiju, bio sam zapanjen raznim iskustvima koja ova zemlja može da ponudi. Od užurbanog Beograda do spokojnih manastira na jugu Srbije, svaki dan je donosio nove uvide u srpsku kulturu i njenu duboku istoriju.

Moje putovanje je počelo u Lepenskom Viru, mezolitskom naselju koje datira iz 6500. godine pre nove ere. Bio sam zapanjen ljudima koji su ovde napravili svoje domove milenijumima pre. Zamršene kamene skulpture i složeno urbanističko planiranje, dovoljno govore o genijalnosti ovih ranih doseljenika. Ovaj osećaj istorijskog kontinuiteta je evidentan širom Srbije, od rimskih ruševina do srednjovekovnih tvrđava poput Beogradske tvrđave.

Foto: Privatna arhiva

Kris Boington

Gostoprimstvo na koje sam naišao je bilo izuzetno. Vrhunac je bio boravak u eko selu Zelena dolina uz Dunav u Nacionalnom parku "Đerdap". Domaćini su me tretirali kao porodicu, nudeći autentičan smeštaj u tradicionalnim kućama od blata i ukusnu domaću kuhinju. Doručak uz tradicionalnu srpsku gibanicu bio je svakodnevna poslastica. Plivanje u Dunavu je bio osnažujući način da se pobedi letnja vrućina, a istovremeno je pružilo duboku vezu sa zemljom i njenom istorijom.

Srpski obroci su često ležerni, kao što sam otkrio. Ovo je u suprotnosti sa kulturom užurbanog obroka u SAD. U restoranima poput "Galije" u Nišu, večere mogu da se protežu satima, ispunjene sa više jela, živahnim razgovorom i rakijom. Ovaj naglasak na zajedničkoj trpezi je veoma privlačan. Porodične vrednosti zauzimaju centralno mesto u srpskom društvu, sa višegeneracijskim okupljanjima koja odražavaju slične tradicije u blisko povezanim američkim zajednicama. Ponos koji Srbi imaju na svoju istoriju i kulturno nasleđe je opipljiv, sa jakim naglaskom na očuvanju i slavljenju prošlosti.

Čini se da Srbi imaju opušteniji odnos prema vremenu, što doprinosi manje stresnoj društvenoj atmosferi. U SAD često postoji nezdrava usredsređenost na vreme, tako da je ovo bila dobrodošla razlika. Rasprostranjenost pušenja na javnim mestima je u početku bila iznenađujuća, ali doprinosi autentičnosti mnogih mesta koje sam posetio širom zemlje. Kultura kafe u Srbiji, sa naglaskom na ležernim razgovorima, takođe je osvežavajuća promena u odnosu na grab-and-go kulturu u SAD.

Snažan primer zajedničke istorije naših zemalja je misija Operacija Halijard, čija je 80. godišnjica ove godine. Imao sam priliku da posetim spomen obeležje u Pranjanima i upoznam potomke onih koji su učestvovali u spasavanju savezničkih avijatičara tokom Drugog svetskog rata. Njihov ponos i priče iz prve ruke oživele su ovu istoriju živopisno.

Dok se spremam da se vratim kući, nosim duboko poštovanje za srpsku kulturu i njene ljude. Od drevnog Lepenskog Vira do savremenog Beograda, istorijsko putovanje kroz Srbiju je priča o otpornosti, prilagodljivosti i očuvanju kulture. Ovo iskustvo je proširilo moje vidike i istaklo univerzalne vrednosti koje nas povezuju. Radujem se što ću neke od ovih vrednosti uključiti u svoj život kod kuće, posebno gibanicu - napisao je Boington u svom autorskom tekstu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading