LEDE KRV U ŽILAMA, A TURISTI U HORDAMA DOLAZE DA IH VIDE: Ovo su pet ukletih mesta u Srbiji! Zbog priča o njima nećete moći da zaspite

Autor:

Putovanja

13.07.2024

15:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Koliko je Srbija bogata prirodnim lepotama i atrakcijama, toliko ima i nekih lokaliteta koja sa sobom nose neverovatne priče

LEDE KRV U ŽILAMA, A TURISTI U HORDAMA DOLAZE DA IH VIDE: Ovo su pet ukletih mesta u Srbiji! Zbog priča o njima nećete moći da zaspite

Foto: pixabay.com

Zelena oaza, lepotica na Balkanu, Srbija je prepuna prirodnih lepota i istorijskih znamenitosti, predivne arhitekture i još lepših gradova. Iako smo to oduvek znali, protekla godina naterala nas je da se zamislimo kakve sve blagodeti ima naša zemlja.

Ovo je pet najpoznatijih "ukletih mesta" u Srbiji.

Vodenica Save Savanovića

Poznato je da jedina srpska reč koja vodi poreklo iz sprskog jezika, a koristi se u celom svetu jeste vampir. Povod za to je i srpski vampir Sava Savanović, prenosi Telegraf.rs.

Na putu ka Bajinoj Bašti, u selu Zarožje, nalazi se prastara vodenica Save Savanovića. Prema rečima meštana, Sava se poslednji put ukazao pre pedesetak godina, ali i dalje stoji bojazan od ulaska na njegovu vodenicu, gde je navodno ubija mlinare.

Kako se navodi, ni najhrabriji ovuda ne prolaze bez belog luka i glogovog koca, najubojitijeg oružja za vampire. Noću se ni oni ne usuđuju.

Selo Koprivica i mrtva žena u belom

Selo Koprivica kod Zaječara jedno je od onih mesta u kome malo ko sme da šeta po mraku. Ono što većinu u tome sprečava je legenda da noću šeta devojka u venčanici i plaši narod.

Stanovnici ovog sela imaju dve verzije priče: jedna kaže da je to duh mlade koja je pre 50 godina poginula u saobraćajnoj nesreći putujući na medeni mesec, a druga da je to duh devojke koja se obesila kada ju je, pred samo venčanje, verenik ostavio.

Verovanje u priču je prilično izraženo, osim toga neki tvrde da su devojku i videli, pa sada izbegavaju da se kreću kroz selo kada padne mrak.

Mrtvački most na Staroj planini

Mrtvački most je most koji se nalazi neposredno ispod sastava Toplodolske reke i Visočice između sela Temska i Topli Do. Ispod mosta teče reka Temštica. Nalazi se na oko 500 metara nadmorske visine, a pored starog mosta je izgrađen novi 1933. godine.

Danas se pored Mrtvačkog mosta nalazi i spomen obeležje na mestu odigravanja bitke u Drugom svetskom ratu.

Trojanov grad na planini Cer

Trojanov grad je tvrđava na planini Cer koja se pripisuje mitskom biću caru Trojanu, inspirisanom legendama o rimskom caru Trajanu.

Prema legendama, car Trojan je svake noći, iz svoje tvrđave, čije se razvaline i danas mogu videti na planini Cer kod Šapca, prelazio reku Savu i u Sremu otimao devojke. Jedna od poznatih legendi šabačkog kraja kaže da mu je omiljeno svratište bilo jedno selo kod obližnje bare Zasavice, a pobeđen je zahvljajući dovitljivosti, osobini koja je na ceni kako u Mačvi, tako i u Sremu.

Čudovište iz Borskog jezera

Čudovište iz Borskog jezera je kriptid koji navodno živi u Borskom jezeru. Često ga nazivaju ''srpsko čudovište iz Loh Nesa''.

Kada padne noć, na ovom jezeru se pojavljuje senka bez konkretnog oblika, ali sa krilima i konjskom glavom koja izlazi iz vode i zastrašuje ljude. Ovo mistično čudovište ili avet čak plaši i one koji bi stoku odveli na ispašu. Kako kažu ljudi koji tu dovode životinje, dešavalo se da one misteriozno nestanu, a sve prepisuju tome da ih je srpski Loh Nes progutao.

Moguće objašnjenje za navodne susrete sa ovim bićem je to da se radi o viđanju veći primeraka somova i štuka koji borave u ovoj akumulaciji.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading