SRBI IH OBOŽAVAJU, A ZNAJU DA MOGU TAMO I DA STRADAJU! Ovo su sedam NAJOPASNIJIH PLAŽA u Grčkoj

Autor:

Putovanja

14.07.2024

15:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Postoje plaže koje mogu biti opasne za posetioce iz različitih razloga, poput velikih talasa, jakih i nepredvidivih morskih struja ili visokih litica koje se nalaze iznad njih

SRBI IH OBOŽAVAJU, A ZNAJU DA MOGU TAMO I DA STRADAJU! Ovo su sedam NAJOPASNIJIH PLAŽA u Grčkoj

Foto: pixabay.com

Grčka je i ove godine najpopularnija destinacija za srpske turiste. 

Letovanje očigledno ne može da prođe makar bez razmatranja na koju plažu da se tamo ode. 

Ipak, i kad se ode, neke stvari moraju da se znaju unapred kao recimo to koliko je ta plaža gde ćemo se kupati bezbedna ili ne.

Postoje plaže koje mogu biti opasne za posetioce iz različitih razloga, poput velikih talasa, jakih i nepredvidivih morskih struja ili visokih litica koje se nalaze iznad njih.

Ovo su neke od najopasnijih plaža u Grčkoj:

Lalarija, Skijatos

Lalarija je neopisivo lepa plaža na Skijatosu okružena tirkiznoplavim morem, belim šljunkom i sa brojnim posetiocima tokom leta. Međutim, treba da znate da Lalarija nije potpuno bezbedna.

Pre svega, ova plaža je dostupna samo sa mora i uglavnom kada vetar duva sa severa, talasi dostižu visinu od nekoliko metara, stvarajući antimamal (obrnuti talas, kontinuirani povratak talasa) koji je opasan i za kupače i za male čamce, piše Kurir.

Matala, Južni Krit

Kada u južnom delu Krita počne da duva vetar, usled pene koju prave talasi, plaža Matala postaje čisto bela i zabranjena za kupanje. More zapljuskuje ležaljke, a spasioci duvaju u pištaljke neprestano upozoravajući na opasnost.

Strm ulaz u more koji još više produbljuju veliki talasi, čak i najbolje plivače vuku ka otvorenom moru, a oni koji budu imali sreće, izaći će jednog dana na obalu Libije!

Iako dežurni spasioci ukazuju na opasnost, uvek postoje oni koji opasnost ne prepoznaju i ne obraćaju pažnju na upozorenja. Slična situacija vlada i na plaži Agios Pavlos u prefekturi Retimno.

Plaža Tsigrado, Milos

More je na ovoj plaži predivno, ali silazak do nje je veoma opasan, na šta upozorava i tabla za korišćenje staze na sopstvenu odgovornost.

Na vrhu litice i na visini od oko 50-ak metara silazak do plaže Tsigrado počinje kroz klanac koji je veoma uzak i klizav od peska i šljunka.

Nakon toga se nastavlja drvenim merdevinama pa onda uz pomoć konopca stižete do novog uskog i klizavog dela, gde vas čekaju druge merdevine za silazak na obalu.

Plaža Nas, Ikaria

Iako na ostrvu Ikarija ne letuje veliki broj naših turista, treba znati da se na severu ostrva nalazi poznata plaža Nas, koja može biti opasna za plivače. Obala ima krupni pesak i šljunak, a more naglo prelazi iz plitkog u duboko.

Kavalikefta, Lefkada

Iako jedna od najlepših plaža na Lefkadi, Kavalikefta može biti opasna, a plivanje u moru tokom velikih talasa se ne preporučuje. Jaki talasi vas mogu baciti na velike stene i izazvati povrede.

Posidi rt, Kasandra

Posidi rt ili plaža na Kasandri odnela je poslednjih godina nekoliko života.

Plaža se nalazi oko 2 km dalje od istoimenog mesta Posidi, na krajnjem zapadnom rtu Kasandre. Zbog plime i oseke njen oblik se stalno menja. Nekada krajnji desni deo "potone" u moru i ne vidi se, a nekada "izroni", ali u drugačijem obliku nego pre.

Sarti, Sitonija

More u Sartiju je nepredvidivo: nekada mirno, a nekada sa veoma jakim talasima. Kako je plaža u Sartiju peščana, talasi prave udubljenja u pesku. Ljudi lako izgube tlo pod nogama, a zatim morska struja vuče plivače ka još većoj dubini.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading