OPREZ! NA LETOVANJU NAJLAKŠE MOŽETE DA DOBIJETE LEGIONELU I NE POSTOJI PREVENTIVA! Hotelski smeštaji najrizičniji

Autor:

Putovanja

24.06.2024

14:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Legionela se veoma često razmnožava u cisternama koje čuvaju vodu dugo. Prija joj temperatura između 20 i 50 stepeni.

OPREZ! NA LETOVANJU NAJLAKŠE MOŽETE DA DOBIJETE LEGIONELU I NE POSTOJI PREVENTIVA! Hotelski smeštaji najrizičniji

Foto: Tanjug/S. MILJEVIĆ, shutterstock

Troje od pet pacijenata zaraženih bakterijom legionelom preminulo je u zagrebačkom Kliničko bolničkom centru.

V.d. direktora Instituta za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović Batut", profesorka dr Verica Jovanović rekla je za tv Prva da je najveća opasnost u hotelskim smeštajima i turističkim kapacitetima, ali i svuda gde postoje vode koje mogu da se rasprše gde se stvaraju aerosoli, a onda osobe udahnu bakteriju koja se nalazi na kapljicama tečnosti i kod osoba sa lošim imunitetom dolazi do razvoja različitih kliničkih manifestacija. To može da bude bakterija koja se nalazi u vodama, u spoljnoj i životnoj sredini, ali može da se nađe u vodovodnim cevima. Najčešće je rizično onda ukoliko se određeni vodni sistemi dugo ne koriste.

-Jedan od prvih simptoma je kratkotrajna groznica koja traje tri do pet dana. To je neka vrsta letnjeg gripa posle boravka u kapacitetima gde je moglo doći do prisustva same legionele ili je u pitanju zapaljenje pluća sa težom kliničkom slikom kod osoba koje duže borave u uslovima gde je došlo do zaražavanja. Legionela se veoma često razmnožava u cisternama koje čuvaju vodu dugo. Prija joj temperatura između 20 i 50 stepeni. Zatim može da se razmnoži u većim bojlerima u kojima se takođe čuva voda koja se koristi za tuširanje ili rad određenih spa centara. Može da se javi zadržavanje određenih količina vode u kojima legionela može da se razmnožava i da predstavlja rizik-objasnila je dr Verica Jovanović i dodala da je u našoj zemlji je od početka godine registrovan jedan slučaj.

Foto: Shutterstock, Pixabay

 

-U Srbiji nema velikog broja slučajeva zaraženih. U ovoj godini je prijavljen jedan slučaj početkom godine, ali se radi o pacijentu koji je bolovao krajem prethodne godine. Uspešno je došlo do izlečenja. Gradski zavod za javno zdravlje je vršio istraživanje, tako da je prema podacima iz 2023. godine u našoj zemlji registrovano sedam slučajeva. Postavljena je dijagnoza, što je jako važno-rekla je dr Jovanović.

Do zaražavanja može doći preko klima uređaja

-Kolege koje se bave tim pitanjem govore da je više cirkulacija vode problematična, dakle tuševi, stari tuševi i cevi. Legionele traže pogodnu sredinu, tako da je stajaća vode gde nema cirkulacije najveći problem. Kada su u pitanju klima uređaji, centralna klimatizacija može da bude problem ako se ne obavlja redovna dezinfekcija. Kada su u pitanju klime u automobilima, obavezno je obaviti dezinfekciju, a kada su u pitanju klime u stanu, tu je manji rizik zato što se radi o suvoj ventilaciji- zaključila je dr Verica Jovanović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading