"NISAM BIO OBAVEŠTEN": Evo šta je izjavio hrvatski ministar zdravlja dok legionela KOSI ŽIVOTE! Zaražena i medicinska sestra

Autor:

Svet

19.06.2024

12:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Govoreći o navodima o zataškavanju svega, Beroš je rekao da je činjenica da nije bio na vreme obavešten o svemu

"NISAM BIO OBAVEŠTEN": Evo šta je izjavio hrvatski ministar zdravlja dok legionela KOSI ŽIVOTE! Zaražena i medicinska sestra

Foto: youtube.com/24sata.hr

Ministar zdravlja Hrvatske Vili Beroš obratio se javnosti na konferenciji za novinare nakon informacija o zarazi legionelom u KBC Zagreb, od čega su preminule tri osobe, a zaraženo ih je bilo ukupno šest.

U maju su se i u KBC Sestre milosrdnice dogodila dva slučaja legionele, a među zaraženima je i medicinska sestra. Sve se dogodilo u poslednjih šest nedelja.

"Kad je reč o legioneli kao zarazi, treba reći da u Hrvatskoj godišnje imamo šezdesetak slučajeva, a smrtnost je 10 odsto, znači – ništa novo, događa se već neko vreme", rekao je Beroš.

Ministar je izrazio saučešće porodicama umrlih.

"Želim pacijentima da pošaljem poruku sigurnosti jer nije tačna tvrdnja da je opasno doći u KBC Zagreb na nekakav kontrolni pregled. To nije tako. Preduzimaju se sve mere potrebne da bi se sprečilo širenje infekcije. Mislim da svi treba da izvučemo određene poruke na račun ovog događanja i danas će otići dopis prema svim ostalim zdravstvenim ustanovama da pojačaju svoja nastojanja u protivepidemijskim merama, a posebno tamo gde je u toku izgradnja novih zgrada nakon potresa. Verujem da ćemo zajedno obuzdati ovu infekciju i da dalje zaraze neće biti. Podlegli su samo oni koji su bili najkompromitovaniji. Ostali se mogu izlečiti uz pomoć antibiotske terapije. Za neke od ovih slučajeva postoji i sumnja da je KBC Zagreb izvor infekcije ali s time nećemo kalkulisati", rekao je Beroš.

Govoreći o navodima o zataškavanju svega, Beroš je rekao da je činjenica da nije bio na vreme obavešten o svemu.

"Međutim, želim da demantujem tvrdnje da se nešto zataškavalo. KBC Zagreb je rano, pre oko šest nedelja obavestio HZJZ. Očito se nije do kraja uspelo u sprečavanju širenja zaraze, formirao sam radnu grupu", rekao je Beroš.

Bernard Kaić iz HZJZ-a je rekao da nema govora o zataškavanju i dodao "da nema potrebe obaveštavati javnost već raditi na tome da se spreči širenje", piše Jutarnji.

"Rebro na nedeljnoj bazi radi anti-legionela program, nedeljom", rekao je Kaić.

"Legionele ima svuda oko nas, u svim bolnicama, u svim smeštajnim kapacitetima, velikim hotelima, avionima... Znamo da se prenosi preko vode respiratornim putem, da je ima svuda. Nama se dogodilo to početkom aprila. Obavestili smo HZJZ, napravili prve izvide, uzorkovanja vode i pronašli smo da je voda za tuširanje verovatno izvor infekcije. Nažalost troje je pacijenata preminulo, teški imunokompromitovani pacijenti,a ostala tri su u poboljšanju i dobro su. U zadnjih 15 dana nemamo nijedan novi slučaj infekcije legionelom", poručio je direktor KBC-a Ante Ćorušić.

Ministar Beroš je rekao da ne vidi krivicu direktora KBC-a Zagreb.

"U ovom trenutku ne vidim njegovu krivicu, nije kriv ni za potres ni za stvaranje slepih creva ni za pojavu legionele", kaže Beroš.

Na pitanje novinara smatra li se on kao ministar odgovornim, kaže:

"Po zapovednoj odgovornosti osećam se krivim, odnosno zadužen sam za analizu i ispravljanje stvari", kaže Beroš.

Potvrdio je i da je bilo registrovanih slučajeva u Vinogradskoj. Rekao je da je jedan slučaj bio u januaru, a drugi u maju, ali da nije bilo težih posledica.

"Ne zameram direktorima bolnica koje su trenutno u obnovi, ali sama struka je možda mogla na to da upozori", kaže Beroš.

"Mi smo danas detaljno prošli sve slučajeve. Prvi je započeo na Rebru 2. aprila. Tada su ispitani i testirani svi radnici i svi drugi pacijenti na tim odeljenjima i infekcije nije bilo. Verovatno je zbog imunokompromitovanosti, u terminalnim fazama svojih teških, po život ugrožavajućih bolesti, kod nekih došlo do infekcije legionelom", kaže Beroš.

On je rekao da će se sada uvesti filteri i pumpe.

"Detektovali smo način na koji će se nadzirati pasterizacija vode tako da na svakoj slavini medicinska sestra kontroliše temperaturu vode, da se ne otvaraju sve slavine istovremeno kako ne bi došlo do neadekvatne pasterizacije... Radna grupa će se sastajati na dnevnoj bazi, napraviće se moguće da sprečimo ponavljanje sličnog", naveo je.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading