NIKAKO NE SMETE DA IGNORIŠETE OSIP NA RUKAMA: Ako vidite OVO, odmah se javite lekaru!

Autor: Aleksandar Novaković

Lifestyle

20.05.2024

12:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osip na šakama može da bude znak različitih zdravstvenih problema, od manje iritacije do ozbiljnih stanja koja zahtevaju pažnju lekara.

NIKAKO NE SMETE DA IGNORIŠETE OSIP NA RUKAMA: Ako vidite OVO, odmah se javite lekaru!

Foto: shutterstock

Postoje različiti uzroci za pojavu osipa na šakama, a razumevanje simptoma može biti ključno za pravovremeno prepoznavanje problema. Važno je da ove simptome ne ignorišete.

Kontaktni dermatitis

Najčešći uzrok osipa na šakama je kontaktni dermatitis, koji se javlja kada koža dođe u dodir sa iritantima ili alergenima poput sapuna, deterdženata ili određenih metala. Simptomi uključuju crvenilo, svrab i ponekad plikove.

Ekcem

Ekcem je hronična kožna bolest koja često uzrokuje osip na šakama. Karakteriše ga suva, ispucala i svrbljiva koža, a genetika, stres i određeni iritanti mogu pogoršati stanje.

Foto: shutterstock

Ove simptome ne smete da ignorišete

Psorijaza

Autoimuna bolest poput psorijaze može izazvati crvene, ljuskave pečate na koži, uključujući šake. Ova stanja zahtevaju medicinsku intervenciju i mogu biti veoma neprijatna.

Alarmantni simptomi

Postoje određeni simptomi osipa na šakama koji zahtevaju hitnu pažnju, poput brzog širenja osipa po telu, intenzivnog bola, otoka ili toplote na dodir, prisustva plikova, rana ili ulceracija. Takođe, sistematski simptomi poput povišene temperature, groznice i umora mogu ukazivati na ozbiljnije zdravstvene probleme.

Ostala moguća stanja

Pored navedenih uzroka, osip na šakama može biti rezultat celulitisa, ovćijih boginja ili drugih virusnih infekcija. Pravovremeno prepoznavanje simptoma i reagovanje ključno je za uspešno lečenje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading