OVAJ CVET JE NEUNIŠTIV: Prelep je, sam se razmnožava, podnosi vrućine i cveta sve do zime

Autor: Aleksandar Novaković

Lifestyle

23.05.2024

15:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako ste ljubitelj cveća, prkos bi mogao da bude idealan izbor za vas.

OVAJ CVET JE NEUNIŠTIV: Prelep je, sam se razmnožava, podnosi vrućine i cveta sve do zime

Foto: shutterstock

Ova izdržljiva biljka može da podnese sušu i jake vrućine, cveta neprekidno od juna do prvih mrazeva, a sve što je manje dirate, to je bujnija i lepša.

Prkos se može saditi u kamenjaru, cvetnim gredicama ili u cvetnim lejama u vrtovima, a takođe može da se gaji i u saksijama, žardinjerama ili sandučićima na sunčanim terasama, balkonima ili prozorima.

Bitno je obezbediti dobru drenažu i retko zalivanje, naročito tokom velikih vrućina.

Kako se prkos razmnožava?

Ova biljka ima zanimljivu osobinu - može da se razmnožava i sama. Seme koje padne u vrtu može preživeti zimske uslove i nići sledeće godine, često samo malo kasnije, u maju.

Foto: Shutterstock

Jedna od najotpornijih biljaka

Međutim, ukoliko želite da iskorenite ove biljke, možete naići na mali problem, jer jako osipaju seme i potrebno je nekoliko godina da se potpuno iskorene. Ipak, gotovo da ne postoji osoba kojoj gajenje ove biljke nije uspelo.

Karakteristike prkosa

Cvetovi prkosa dolaze u raznim bojama - beloj, žutoj, narandžastoj, ružičastoj, crvenoj, ljubičastoj - dok se same latice mogu razlikovati od talasastih do ravnih. Ova biljka ima crvenkastu zeljastu stabljiku i igličaste, mesnate, kratke listiće, a raste u visinu od 10 do 15 santimetara.

Njegovi cvetovi se otvaraju sa prvim zracima sunca i skupljaju kada padne mrak, što ih čini posebno zanimljivim za posmatranje tokom dana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading