NEOČEKIVANA VEZA: Kako depresija utiče na gubitak pamćenja?

Autor: Aleksandar Novaković

Lifestyle

18.06.2024

17:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nedavno sprovedena studija je pokazala da depresija može imati značajan uticaj na gubitak pamćenja kod osoba starijih od 50 godina.

NEOČEKIVANA VEZA: Kako depresija utiče na gubitak pamćenja?

Foto: Shutterstock

Prosečna starost ispitanika u ovoj studiji bila je 64 godine, a rezultati su izazvali zabrinutost među naučnicima i stručnjacima za mentalno zdravlje.

Veza između depresije i gubitka pamćenja

Naučnici su zaključili da postoji uzajamna veza između depresije i gubitka pamćenja, što može biti od presudnog značaja za razumevanje i tretman ovih zdravstvenih problema.

Studija je pratila skoro 8.200 Britanaca tokom gotovo dve decenije, a rezultati su pokazali da depresija može doprineti gubitku pamćenja, dok istovremeno gubitak pamćenja može biti uvod u demenciju.

Foto: shutterstock

Depresija mnogo češće pogađa žene nego muškarce

Rezultati studije

Učesnici studije su bili podvrgnuti testovima pamćenja i procenjivani su njihovi simptomi depresije prema smernicama Centra za epidemiološka istraživanja. Ovi rezultati su naveli naučnike da zaključe da je veza između depresije i gubitka pamćenja još uvek nejasna, ali da postoji potreba za daljim istraživanjima kako bi se bolje razumela ova kompleksna povezanost.

Depresija i njene posledice

Depresija je zdravstveni problem koji češće pogađa žene nego muškarce, sa stopom od oko 21 odsto populacije žena i 12 odsto populacije muškaraca. Stručnjaci upozoravaju da ubrzani način života, stres, nedostatak vremena za sebe i nedovoljna fizička aktivnost mogu doprineti pojavi depresije, te da je važno potražiti stručnu pomoć čim se primete simptomi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading