NEUROPSIHOLOG OTKRIVA: Neočekivan simptom demencije, javlja se prvo kod OVE grupe ljudi

Autor: Aleksandar Novaković

Lifestyle

13.06.2024

21:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Što smo stariji, sve je važnije obratiti pažnju na promene u funkcionisanju mozga.

NEUROPSIHOLOG OTKRIVA: Neočekivan simptom demencije, javlja se prvo kod OVE grupe ljudi

Foto: Shutterstock

Prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, životno doba je ključni faktor rizika za probleme sa pamćenjem. Žene su posebno izložene većem riziku od razvoja demencije.

Međutim, prepoznavanje znakova i simptoma može biti ključno za započinjanje odgovarajućeg lečenja koje može značajno poboljšati kvalitet života.

Depresija kao faktor rizika

Nešto što može iznenaditi jeste činjenica da je depresija faktor rizika za demenciju, prema rečima neuropsihologa Džesike Koldvel. Istraživanja su pokazala da se gotovo 9 odsto svih novih slučajeva demencije i skoro 11 odsto dijagnoza Alchajmerove bolesti može povezati s depresijom.

Ono što je posebno značajno jeste da se depresija u starijem dobu razlikuje od one koju ljudi mogu doživeti ranije u životu, te da depresivno raspoloženje može biti signal promena u mozgu ili čak faktor rizika za buduće promene.

Simptomi depresije i demencije

Simptomi depresije u starijem dobu uključuju poremećaje spavanja i gubitak interesa za aktivnosti, koji su prisutni gotovo ceo dan, svaki dan, najmanje dve nedelje. Pored toga, gubitak sluha takođe predstavlja faktor rizika za demenciju. Simptomi demencije mogu obuhvatiti gubitak pamćenja, gubitak poimanja vremena, slabost na jednoj strani tela, iznenadnu zbunjenost i promene vida.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading