PSIHOLOZI OTKRIVAJU: Simptomi anksioznosti koje mnogi ignorišu

Autor: Aleksandar Novaković

Lifestyle

19.05.2024

20:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Psiholozi upozoravaju da se anksioznost najčešće pojavljiuje kada počinjemo i završavamo dan.

PSIHOLOZI OTKRIVAJU: Simptomi anksioznosti koje mnogi ignorišu

Foto: shutterstock

ilustracija

- Briga o tome kako da priuštiti sebi sledeći godišnji odmor možda neće privući vašu pažnju dok surfujete internetom i dobijate ideje, ali vam jednostavno može biti na umu kad se probudite - objašnjava psiholog Ališa Klark.

Sanjate li da kasnite u školu, na posao ili slično?

Možda će vam trebati jače strategije za žongliranje s brojnim obavezama. Sanjate li da gubite živce s mamom? Možda će vam trebati bolji načini za izražavanje u svojim odnosima. "Nakon što identifikujete teskobu koju vaši snovi signaliziraju, možete da je iskoristite za stvaranje boljih rešenja", navodi Klark.

Nezaustavljive misli: Još jedan znak anksioznosti?

Ponekad jednostavno ne možemo da prestanemo da mislimo o onome što nas muči, što može da bude još jedan znak anksioznosti. "Dajete li sve od sebe na poslu? Dobijaju li vaša deca dovoljno vaše pažnje? Jeste li nenamerno povredili osećanja svog prijatelja? Ovo su vrste misli koje signaliziraju brige koje su vredne naše pažnje. Skloni smo da se brinemo o stvarima koje su predugo u drugom planu, a briga nas može usmeriti da ponovno uravnotežimo naše napore kada je to potrebno", tvrdi Klark.

Foto: shutterstock

Naučite kako da prepoznate znakove anksioznosti

Bliske brige: Kako prepoznati i nositi se sa njima

Ponekad su nam najveće brige pred nosom, ali smo preterano uplašeni da bismo ih videli. Umjesto toga, čini se da problem vidimo gde god pogledamo.

"Osećaj da ste okruženi problemom znak je da tiho brinete o tome i može da bude podsticaj da nešto preduzmete", napominje dr Klark.

Još jedan način na koji se teskoba manifestuje jeste iritacija. "Razdražljivost može da bude znak teskobe koji zahteva vašu pažnju. Ako razmislite o svojim najvećim strahovima, to može da pomogne u razumevanju vaših briga i usmeravanju na njihovo rešavanje. Kada se vaša anksioznost ne smiruje, to može da bude znak problema koje treba rešiti, čak i ako ne želite s njim da se suočite", zaključila je doktorka Klark.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading