JEDNA ŠAKA ORAHA DNEVNO MOŽE DA VAM PREPORODI ORGANIZAM: Lek za nesanicu i bolje pamćenje

Autor: Aleksandar Novaković

Lifestyle

02.06.2024

15:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Samo 15 grama oraha dnevno može da izazove drastične promene u organizmu.

JEDNA ŠAKA ORAHA DNEVNO MOŽE DA VAM PREPORODI ORGANIZAM: Lek za nesanicu i bolje pamćenje

Foto: shutterstock

Istraživanje je otkrilo da dnevna konzumacija oraha, kada se kombinuje sa treningom snage i izdržljivosti, može dovesti do značajnog poboljšanja kvaliteta sna, kognitivnih performansi i ravnoteže među starijim muškarcima.

Istraživanje je uključivalo fizički aktivne muškarce od 65 i više godina i trajalo je 6 meseci.

Trening i ishrana

Ispitivanje je imalo za cilj da istraži efekte istovremenih treninga snage i izdržljivosti sa ili bez dnevne konzumacije 15 grama oraha. Ispitanici su učestvovali u treninzima tri puta nedeljno, kombinujući vežbe snage usmerene na mišiće nogu, leđa, grudi i trbušne mišiće, kao i polučasovni trening izdržljivosti.

Foto: Shutterstock

Orasi poboljšavaju pamćenje i leče nesanicu

Polovina učesnika je dobila instrukcije da svakog jutra konzumira 15 grama oraha, dok je kontrolna grupa zadržala svoje uobičajene navike u ishrani.

Poboljšanja u kvalitetu sna i kognitivnim performansama

Rezultati su pokazali da su obe grupe imale poboljšanja u kvalitetu sna i jačini u odnosu na vreme pre treninga. Posebno je zanimljivo da je grupa ispitanika koja je uzimala orahe pokazala veće poboljšanje u kvalitetu sna u poređenju sa kontrolnom grupom.

Takođe su imali bolje rezultate na kognitivnom testu - povećala im se pažnja, koncentracija i mišljenje. Testovi su pokazali da su imali i bolju ravnotežu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading