DOKTORKA OBJAŠNJAVA: Kako vrućina utiče na pritisak i šta morate da uradite kada je visok, a šta kada je nizak?

Autor: Aleksandar Novaković

Lifestyle

17.06.2024

22:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Krvni pritisak je kompleksna tema koja često izaziva nedoumice i zabrinutost kod ljudi, pogotovo tokom letnjih meseci.

DOKTORKA OBJAŠNJAVA: Kako vrućina utiče na pritisak i šta morate da uradite kada je visok, a šta kada je nizak?

Foto: shutterstock

Prim. dr Biserka Obradović, specijalista opšte medicine, ističe da oscilacije krvnog pritiska tokom leta mogu biti posebno izražene i da je važno razumeti kako visoke temperature utiču na ovaj vitalni parametar.

Individualne varijacije pritiska

Neki ljudi se suočavaju sa ekstremno visokim pritiskom, dok većina pati od pada pritiska, što ukazuje na individualne varijacije u reakciji organizma na vremenske uslove. Ovo jasno pokazuje da je problem variranja krvnog pritiska veoma individualan i da zahteva pažljivo praćenje i prilagođavanje terapije.

Uticaj vremenskih promena na pritisak

Velike oscilacije krvnog pritiska tokom leta nastaju usled naglih vremenskih promena.

Kada su temperature visoke, telo pokušava da reguliše temperaturu putem proširenja krvnih sudova i znojenja, što može dovesti do gubitka tečnosti, elektrolita i pada pritiska.

Sa druge strane, kada temperatura opada, organizam se suprotno ponaša - sužavaju se krvni sudovi kako bi sačuvali toplotu, što rezultira skokom krvnog pritiska.

Foto: Shutterstock

Preporučuje se dosta svežeg voća i povrća tokom leta

Simptomi i prva pomoć

Glavobolja, ubrzano disanje i umor su neki od simptoma koji ukazuju na promene u pritisku. U slučaju niskog pritiska, preporučuje se ležanje ili sedenje kako bi se sprečio mogući pad, uz unošenje dovoljno tečnosti i soli. Kod visokog pritiska, preporučljivo je uzimanje lekova samo u akutnim situacijama.

Saveti za održavanje stabilnog pritiska tokom leta

Tokom letnjih meseci, važno je izbegavati izlaganje najvećim vrućinama, unositi dovoljno tečnosti i pravilno se hraniti. Takođe, oblačenje slojevito, konzumiranje dosta svežeg voća i povrća, kao i izbegavanje pušenja, mogu značajno doprineti održavanju stabilnog krvnog pritiska.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading