NEPRAVEDNO ZAPOSTAVLJENE, A TOLIKO VAŽNE: Šte se dešava u telu ako jedete samo DVE kajsije dnevno?

Autor: Aleksandar Novaković

Lifestyle

08.06.2024

16:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kajsije su izuzetno bogate hranljivim materijama koje mogu pružiti brojne koristi za naše telo, čak i kada se konzumiraju u malim količinama.

NEPRAVEDNO ZAPOSTAVLJENE, A TOLIKO VAŽNE: Šte se dešava u telu ako jedete samo DVE kajsije dnevno?

Foto: V-anila / Alamy / Alamy / Profimedia

Ako svakog dana jedete samo dve kajsije, to će imati velikog uticaja na vaše zdravlje, jer ovo voće je prava prirodna apoteka. 

Vitamin A - za dobar vid

Kajsije su izuzetno bogate vitaminom A, koji je ključan za očuvanje zdravlja očiju, imunog sistema i kože. Prisutan u obliku beta-karotena, ovaj vitamin može pomoći u održavanju dobrog vida i smanjenju rizika od određenih očnih oboljenja, poput degeneracije makule.

Vitamin C - za jačanje imunog sistema i zaštitu od slobodnih radikala

Osim vitamina A, kajsije su takođe bogate vitaminom C, koji igra ključnu ulogu u jačanju imunog sistema i zaštiti od slobodnih radikala. Redovno unošenje vitamina C može pomoći u prevenciji prehlade, ublažavanju upala i oksidativnom stresu u telu.

Foto: RINA

Kajsije su prava prirodna apoteka

Kalijum - za zdravlje srca i regulisanje krvnog pritiska

Mineral kalijum, koji se nalazi u značajnim količinama u kajsijama, važan je za održavanje zdravlja srca, regulisanje krvnog pritiska i ravnoteže tečnosti u telu. Redovno unošenje kalijuma može pomoći u smanjenju rizika od hipertenzije i srčanih oboljenja.

Gvožđe - za prevenciju anemije i umora

Gvožđe je takođe ključan mineral prisutan u kajsijama, neophodan za transport kiseonika u organizmu. Dovoljan unos gvožđa može pomoći u prevenciji anemije i umora.

Bakar - za zdravlje kostiju, vezivnog tkiva i metabolizam

Kajsije sadrže i bakar, mineral važan za zdravlje kostiju, vezivnog tkiva i metabolizam gvožđa. Redovno unošenje bakra može pomoći u održavanju zdravih kostiju i vezivnog tkiva, kao i u optimalnom metabolizmu gvožđa u organizmu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading