GREŠKA KOJU MNOGI PRAVE: Koliko često treba da menjate jastučnice?

Autor: Aleksandar Novaković

Lifestyle

17.06.2024

17:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dermatolog dr Ksenija Kobets ističe značaj redovnog menjanja jastučnica za očuvanje zdravlja kože.

GREŠKA KOJU MNOGI PRAVE: Koliko često treba da menjate jastučnice?

Foto: shutterstock

Iako se na prvi pogled mogu činiti čistim, jastučnice mogu postati leglo znoja, masnoće i bakterija, posebno ako se osoba znoji tokom noći ili koristi proizvode za kožu i kosu koji mogu ostaviti naslage na jastuku.

Prema rečima stručnjaka, jastučnice bi trebalo menjati najmanje jednom nedeljno, dok osobe koje se intenzivnije znoje ili imaju masnu kožu ili kosu treba da razmotre češće menjanje, čak i na svaka dva do tri dana.

Faktori koji utiču na učestalost menjanja jastučnica

Postoje različiti faktori koji utiču na učestalost menjanja jastučnica. Tip kože i kose ima značajan uticaj, pa tako masnija koža i kosa zahtevaju češće menjanje jastučnice. Takođe, znojenje tokom noći ili posle vežbanja, kao i doba godine (leti i zimi se više znojimo), takođe su faktori koji mogu zahtevati češće menjanje jastučnica.

Foto: shutterstock/printscreen, shutterstock

Važna je i temperatura u sobi

Temperatura u sobi takođe igra ulogu, jer optimalna temperatura sprečava prekomerno znojenje. Korišćenje proizvoda za kožu i kosu takođe može prljati jastučnicu brže, pa je važno uzeti u obzir i tu činjenicu prilikom određivanja učestalosti menjanja jastučnica.

Saveti za održavanje čistoće jastučnice

Koristite svilenu maramu: Uvijte kosu svilenom maramom dok spavate kako biste smanjili prenos ulja i proizvoda za kosu na jastučnicu.

Vežite kosu: Podignite kosu tokom spavanja kako biste je držali dalje od jastuka.

Legnite sa čistim licem: Redovno pranje lica pre spavanja pomaže u održavanju čistoće jastučnice, sprečavajući prenos znoja, šminke i zagađenja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading