KOJA STRANA JE PRLJAVIJA? Da li treba da izvrnete čarape NAOPAČKE pre pranja

Autor:

Lifestyle

03.06.2024

20:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada je reč o pranju čarapa, postavlja se pitanje - koja je strana vaših čarapa zapravo prljavija?

KOJA STRANA JE PRLJAVIJA? Da li treba da izvrnete čarape NAOPAČKE pre pranja

Foto: Stephan Schulz/imageBROKER/Profimedia

Da li je to spoljašnjost, koja dolazi u dodir s različitim površinama tokom dana, ili unutrašnjost, koja se susreće sa znojem i mrtvim ćelijama kože stopala?

Istraživanje koje je sprovela britanska kompanija za proizvodnju dušeka pokazalo je da su čarape često prljavije čak i od daljinskog upravljača, koji je poznat po visokoj koncentraciji bakterija.

Zašto je važno da okrenete čarape naopačke?

Unutrašnjost čarapa je podložna nakupljanju vlage od znoja, što može stvoriti pogodno okruženje za razvoj bakterija i gljivica. Okretanjem čarapa naopačke prilikom pranja obezbeđujemo da deterdžent i voda prodru do najprljavijih delova čarapa, pomažući da se isperu bakterije koje izazivaju neprijatan miris i druge opasne mikrobe.

Foto: shutterstock

Kako se pravilno peru čarape?

Prednosti okretanja čarapa naopačke

Osim efikasnijeg čišćenja, okretanje čarapa naopačke može smanjiti trenje na spoljašnjoj strani tkanine, čime se produžava njihov životni vek i očuvaju boje. Takođe, smanjuje se i količina dlačica koje se zadržavaju na čarapama.

Kako se pravilno peru čarape?

Preporučuje se pranje čarapa toplom ili hladnom vodom na osetljivom programu, uz korišćenje nežnog deterdženta. Ukoliko su čarape posebno prljave, preporučuje se dodatni trud prilikom pranja.

Nakon pranja osušite čarape na suncu daq biste smanjili broj bakterija, a istovremeno sačuvali boje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading