KAKO DA SPUSTITE HOLESTEROL BEZ LEKOVA: Moćne namirnice koje čiste krv i poboljšavaju cirkulaciju

Autor:

Lifestyle

13.06.2024

23:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Povišen nivo holesterola može predstavljati ozbiljan rizik po zdravlje, posebno kada je reč o srcu i krvnim sudovima.

KAKO DA SPUSTITE HOLESTEROL BEZ LEKOVA: Moćne namirnice koje čiste krv i poboljšavaju cirkulaciju

Foto: Shutterstock

Međutim, postoji nekoliko prirodnih načina da se smanji nivo holesterola, a da pritom ne posežemo za lekovima. Evo nekoliko namirnica koje mogu pomoći u smanjenju masnoća u krvi.

Beli luk za zdravlje srca

Beli luk je poznat po svojim brojnim zdravstvenim benefitima, a jedan od njih je i sposobnost da smanji nivo holesterola. Istraživanja su pokazala da beli luk može smanjiti prisustvo holesterola za čak 11 odsto, posebno kada se uzima u obliku tableta. Takođe, konzumiranje jednog čena belog luka dnevno može značajno poboljšati cirkulaciju.

Pasulj za zdrave arterije

Zbog svoje visoke koncentracije vlakana, pasulj se preporučuje kao namirnica koja može značajno smanjiti nivo holesterola. Studije su pokazale da redovno konzumiranje pasulja može dovesti do smanjenja holesterola za čak 6 odsto u roku od mesec dana.

Orasi za zaštitu od lošeg holesterola

Orasi su bogati zdravim mastima i omega-3 masnim kiselinama, te imaju pozitivan uticaj na nivo "dobrog" holesterola (HDL). Redovno konzumiranje oraha može obezbediti zaštitu od lošeg holesterola i doprineti opštem zdravlju srca.

Foto: Pixabay

Jabuke su veoma korisne u borbi protiv holesterola

Jabuke - saveznik u borbi protiv holesterola


Jabuke su jedna od najdelotvornijih namirnica za snižavanje holesterola, sa sposobnošću da ga smanje čak za 38 odsto. Redovno konzumiranje svežih jabuka ili soka od jabuka može doneti značajne rezultate u održavanju zdravog nivoa holesterola.

Celer za zdrave arterije

Celer je još jedna namirnica koja može pomoći u smanjenju nivoa lošeg holesterola. Njegovo delovanje na arterije je relaksirajuće, omogućavajući im da se šire i smanjujući koncentraciju holesterola u krvi.

Uvođenjem ovih namirnica u ishranu možete značajno smanjiti rizik od povišenog holesterola, čime ćete unaprediti svoje opšte zdravlje i dobrobit.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading