PROGRAMIRANJE MOZGA: Naučnici konačno utvrdili zbog čega nas toliko privlači nezdrava hrana!

Autor: Aleksandar Novaković

Lifestyle

13.06.2024

16:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedna od najvećih misterija vezanih za prejedanje nezdravom hranom jeste kako tačno naše telo reaguje na ovu vrstu hrane.

PROGRAMIRANJE MOZGA: Naučnici konačno utvrdili zbog čega nas toliko privlači nezdrava hrana!

Foto: Shutterstock

Naučnici su istraživali ovu vezu i došli do zanimljivih otkrića. Kada konzumiramo hranu bogatu šećerom, mastima i solju, naše telo proizvodi hormon zadovoljstva.

Masti i šećer aktiviraju različite puteve između creva i mozga, što objašnjava zašto nezdrava hrana može biti tako neodoljiva.

Oslobađanje dopamina kao nagrada

Naučnici su koristili najsavremeniju tehnologiju za direktno mapiranje neurona masti ili šećera u sistemu vagusnog nervnog sistema i otkrili da oba tipa neurona izazivaju oslobađanje dopamina u centru za nagrađivanje smeštenom u mozgu.

Ovaj proces prenosi informacije o konzumiranoj hrani direktno u mozak, utičući na naš apetit.

Foto: Shutterstock

Tajna se krije u crevima

 

Programiranje mozga

Ovo otkriće baca novo svetlo na razumevanje zašto dijete tako često ne uspevaju. Ljudski mozak može biti suptilno programiran da traži kombinacije sa visokim sadržajem masti i šećera, bez obzira na trud osobe da se zdravo hrani.

Naučnici se nadaju da će ovo istraživanje pružiti nadu za razvoj strategija i tretmana protiv gojaznosti. Regulisanje sistema nagrađivanja creva i mozga moglo bi da ponudi novi pristup suzbijanju nezdravih navika u ishrani.

Ova otkrića predstavljaju značajan korak ka boljem razumevanju mehanizama koji stoje iza prejedanja nezdravom hranom i pružaju nove mogućnosti za razvoj efikasnih tretmana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading