IZAZIVAJU SRČANE PROBLEME: Srbi ove napitke piju u ogromnim količinama, a ne znaju koliko su opasni po zdravlje

Autor: Aleksandar Novaković

Lifestyle

17.05.2024

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Višedecenijska studija na skoro 120.000 muškaraca i žena objavljena u časopisu "Circulation" iznela je zabrinjavajuće nalaze o povezanosti konzumiranja gaziranih napitaka sa povećanim rizikom od smrti od srčanih bolesti i raka.

IZAZIVAJU SRČANE PROBLEME: Srbi ove napitke piju u ogromnim količinama, a ne znaju koliko su opasni po zdravlje

Foto: Shutterstock

Istraživanje je pokazalo da izrazito slatka pića nanose najviše štete, posebno kod žena, te da su povezana sa raznim srčanim oboljenjima.

Uticaj na zdravlje

Ova studija dodatno potkrepljuje prethodna istraživanja koja su povezivala konzumaciju slatkih pića sa nizom zdravstvenih problema, uključujući dijabetes i bolesti srca. Analiza objavljena u "Aha journals" čak je sugerisala da su slatka pića odgovorna za 184.000 smrtnih slučajeva širom sveta.

Preporuke stručnjaka

Lekari ističu da je najbolje zameniti gazirana pića vodom, a kao alternativu preporučuju dijetalna gazirana pića. Prema njegovim rečima, voda je najzdraviji izbor, a dugoročna opservaciona studija je pokazala da je smanjenje konzumacije slatkih pića povezano sa boljim zdravstvenim ishodima.

Foto: Shutterstock

Lekari savetuju da umesto gaziranih pića pijete vodu

Veštački zaslađena pića 

Studija je takođe istraživala uticaj veštački zaslađenih pića na zdravlje. Međunarodni istraživački tim je pratio povezanost između konzumiranja veštački zaslađenih pića i smrtnosti od različitih uzroka, uzimajući u obzir druge životne i zdravstvene faktore kao što su fizička aktivnost i indeks telesne mase.

Na osnovu ovih nalaza, jasno je da konzumacija gaziranih pića, kako zaslađenih tako i veštački zaslađenih, može imati ozbiljne posledice po zdravlje. Zbog toga, promena navika u ishrani i prelazak na zdravije alternative, poput vode, predstavljaju ključne korake ka očuvanju zdravlja i smanjenju rizika od ozbiljnih oboljenja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading