SOK OD VIŠANJA PO RECEPTU NAŠIH BAKA: Uživaćete u svakom gutljaju, iskoristite omiljeno voće
Domaći sok od višanja bez konzervansa!
Sezona višanja traje te ih treba iskoristiti na najbolji mogući način. Osim u kolačima, možete koristiti višnje i da napravite sok od njih. Uživaćete u njihovom osvežavajućem ukusu, a cela kuća će mirisati nakon pripreme ovog soka.
Sastojci:
- pet kilograma višanja
- 2 kilograma šećera
- 2 kašike limunski kiseline E330
Priprema:
Treba vam jedna šerpa od najmanje pet litara. Višnje prokuvajte, a onda ostavite da stoje pokrivene preko noći. Sutradan višnje procedite, pa rukama istisnite višak soka iz njih. Najbolje je da koristite rukavice kako ne biste napravili haos u kuhinji. Nakon što ste prvi put procedili sok potrebno je da to uradite još jednom. Ponovo procedite osk, ali ovaj put kroz gazu. Udvostručite gazu tako da konci budu što deblji. Procedite sok još jednom preko gaze. Ovo će biti malo sporije, ali morate to da uradite.
Od ove količine višanja dobićete 2,5 litara čistog soka i treba ga staviti u šerpu i zagrejati.
Dodajte 2 kašike limuntusa (E 330) ali ovo je potpuno vaš izbor. Limuntus ne mora da se dodaje.
Pustite da sok provri i ostavite da kuva dok se šećer potpuno ne otopi. Dok se sok od višnje zagreva, skinite penu sa vrha ako se stvorila. Operite i osušite flaše, a sok pomoću levka prelijte u flaše.
Kada ste sav sok prelili u flaše, stavite jedno ćebe preko šerpe i stavite flaše unutra.
Zamotajte flaše u ćebe i ostavite ih dok se potpuno ne ohlade.
Uživajte!
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)