MOZAK U HAOSU: Šta se dešava u organizmu kada prestanete da pijete kafu?

Autor: Aleksandar Novaković

Lifestyle

30.05.2024

18:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako ne možete ni da zamislite jutro bez kafe, onda vam je jasno koliko odvikavanje od kafe može da bude neprijatno.

MOZAK U HAOSU: Šta se dešava u organizmu kada prestanete da pijete kafu?

Foto: Shutterstock

Kafa je omiljeno piće mnogih, a njeno dejstvo na organizam izaziva podeljena mišljenja. Neki ističu da kofein u kafi poboljšava raspoloženje stimulišući proizvodnju dopamina u mozgu, dok drugi tvrde da je taj efekat samo privremen.

Takođe, postoje tvrdnje da kafa pozitivno utiče na creva, dok je istovremeno diuretik i može da ima negativan uticaj na ceo organizam.

Uticaj kafe na srce i krvni pritisak

Studije su pokazale da konzumiranje kafe može da ubrza rad srca i poveća krvni pritisak, posebno kod osoba koje već imaju srčane probleme ili visok krvni pritisak. Kada kofein uđe u krvotok, stimuliše nervni sistem i receptore u srčanim ćelijama, što može da dovede do ubrzanog rada srca i povećanog protoka krvi.

Republika

Foto: shutterstock

Koji su najčešći simptomi odvikavanja od kafe?

Ovi efekti mogu da traju i do šest sati, a kod osoba sa povišenim krvnim pritiskom mogu izazvati ozbiljne komplikacije, uključujući oštećenje srca i povećan rizik od srčane insuficijencije.

Kako se odviknuti od kafe?

Ako želite da smanjite ili potpuno prestanete sa konzumiranjem kafe, preporučuje se postepeno smanjenje količine kafe koju pijete tokom nekoliko dana kako biste izbegli simptome odvikavanja kao što su magla u mozgu i glavobolja.

Takođe se savetuje da se kafa zameni bezkofeinskim alternativama poput biljnih čajeva.

Nakon odvikavanja, simptomi povezani sa kofeinom kao što su ubrzan rad srca i povišen krvni pritisak trebalo bi da se ublaže.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading