NEOBIČNA POMOĆ PROTIV KRVOPIJA: Boje odeće od kojih komarci beže ko đavo od krsta!

Autor: Aleksandar Novaković

Lifestyle

25.05.2024

13:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Koliko su komarci uporni i iritantni, znaju svi, i zato je svaki savet za borbu protiv njih dragocen.

NEOBIČNA POMOĆ PROTIV KRVOPIJA: Boje odeće od kojih komarci beže ko đavo od krsta!

Foto: Shutterstock

Leto je vreme kada uživamo u boravku napolju, ali isto tako vreme kada nas napadaju dosadni komarci. Iako postoje različite metode za zaštitu od njih, jedna od najefikasnijih je odabir prave boje odeće.

Istraživači s Univerziteta u Vašingtonu otkrili su da komarce privlače crvena, narandžasta, crna i cijan boja (između plave i zelene), dok ignorišu zelenu, ljubičastu, plavu i belu.

Ova saznanja mogu biti od velike pomoći prilikom odabira garderobe za boravak na otvorenom.

Profesor biologije sa Univerziteta u Vašingtonu, Džefri Rifel, ističe da postoji tri glavna znaka koji privlače komarce, ali i da su naučnici pronašli četvrti znak - crvenu boju, koja se ne može naći samo na odeći, već i na koži. Ova saznanja mogu biti korisna upravo zbog činjenice da komarci reaguju i na vizuelne i mirisne znakove.

Republika

Foto: shutterstock

Kako da se oslobodite krvopija?

Kako da se obučete za boravak napolju?

Izbor boje odeće može imati značajan uticaj na to da li ćemo biti meta napasnih komaraca. Umesto crvene, narandžaste, crne i cijan boje, preporučuje se nošenje garderobe u zelenoj, ljubičastoj, plavoj i beloj boji. Ovo saznanje može biti od velike pomoći svima koji žele da smanje rizik od ugriza komaraca tokom boravka na otvorenom.

Ostali saveti za zaštitu od komaraca

Pored odabira prave boje odeće, važno je redovno koristiti repelente protiv komaraca, kao i mreže za komarce. Takođe, treba izbegavati stajaću vodu blizu doma, jer ona može biti leglo za komarce. Primenom ovih saveta, možemo smanjiti rizik od ugriza komaraca i uživati u bezbrižnom boravku napolju tokom letnjih meseci.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading