PAŽLJIVO POGLEDAJTE SVOJE OBRVE: One su pokazatelj brojnih zdravstvenih problema, a evo kada morate da se obratite lekaru!

Autor: Aleksandar Novaković

Lifestyle

23.05.2024

18:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako ih često zanemarujemo, obrve mogu da budu odličan pokazatelj našeg zdravlja.

PAŽLJIVO POGLEDAJTE SVOJE OBRVE: One su pokazatelj brojnih zdravstvenih problema, a evo kada morate da se obratite lekaru!

Foto: shutterstock

Obrve su mnogo više od modnog trenda - mogu da ukažu ne nekoliko zdravstenih problema.

Evo kako izgled obrva može da ukazuje na određena zdravstvena stanja.

Hipotireoza

Proređene obrve, posebno pri vrhovima, mogu da ukažu na hormonsko stanje poznato kao hipotireoza. Koža oko obrva je suva i peruta se. Hipotireoza se događa kada štitna žlezda, koja se nalazi u vratu, ne proizvodi dovoljno hormona.

Psorijaza

Određena stanja kože, poput psorijaze, takođe mogu da se odraze na obrve. Psorijaza se obično pojavljuje na laktovima, kolenima, temenu i donjem delu leđa, ali može se pojaviti i bilo gde drugde na telu.

Foto: Shutterstock

Pogledajte svoje obrve

Koža oko obrva postaće podignuta, gruba i ljuštiće se, što može uticati na prestanak rasta dlačica.

Alopecija

Nedostatak dlaka na obrvama i mrlje mogu da ukažu na alopeciju. Simptomi ove autoimune bolesti mogu da se pojave svuda na telu, uključujući bradu, obrve, uključujući i stidne dlake. Uzrok tome je nepoznat, ali nedostatak gvožđa i stres mogu da izazovu stanje, iako mnogi stručnjaci to osporavaju.

Nedostatak vitamina i minerala

Nedostatak hranljivih materija može da proredi obrve, kosu, nokte i kožu. Prema jednoj preglednoj studiji iz 2017. godine, nedostatak masnih kiselina - koje se nalaze u ribi, orašastim plodovima i semenkama može da dovede do opadanja dlaka na obrvama. Takođe, manjak cinka, koji se može naći u mesu i plodovima mora, dovodi do gubitka dlaka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading