DOKTOR KOJI JE IMAO DIJABETES TVRDI DA JE JEDNA PROMENA KLJUČNA: To svi radimo, a ne znamo koliko UNIŠTAVA zdravlje

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pre skoro 10 godina doktor Mozli je dobio dijagnozu dijabetesa tip 2.

DOKTOR KOJI JE IMAO DIJABETES TVRDI DA JE JEDNA PROMENA KLJUČNA: To svi radimo, a ne znamo koliko UNIŠTAVA zdravlje

Foto: Profimedia

Pre skoro deset godina, dr Majkl Mozli suočio se sa dijagnozom dijabetesa tipa 2, ali umesto da se prepusti očaju, odlučio je da preuzme kontrolu nad svojim zdravljem. Kroz svoje iskustvo, doktor je otkrio ključne činjenice o vezi između telesne aktivnosti, ishrane i prevencije dijabetesa.

Rizik od dijabetesa tipa 2

Dijabetes tipa 2 i predijabetes povezani su sa količinom masnog tkiva u telu, posebno sa obimom struka. Dr Mozli objašnjava da svako od nas ima "prag" masnog tkiva, te kada ga pređemo, javljaju se zdravstveni problemi. Masnoća se tada taloži u jetri i pankreasu, ograničavajući njihov rad i dovodeći do oboljenja.

Značaj kretanja za zdravlje

Stručnjaci se slažu da se ne radi samo o ishrani, već i o količini fizičke aktivnosti. Dr Levin ističe da je važno shvatiti da provodimo veći deo dana u sedećem položaju, što nije dobro za zdravlje. Kretanje je ključno ne samo za telesnu masu, već i za funkcije srca, sistema za varenje i mentalno zdravlje, piše "Najzena".

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Dr Majkl Mozli suočio se sa dijagnozom dijabetesa tipa 2, ali umesto da se prepusti očaju, odlučio je da preuzme kontrolu nad svojim zdravljem


Šetnja kao rešenje

Iako dr Mozli nije bio ljubitelj teretane, odlučio se za jednostavan, ali efikasan pristup - šetnju. Samo pola sata šetnje svakog jutra imalo je neverovatan uticaj na njegovo zdravlje. Kretanje je postalo ključni deo njegovog režima, poboljšavajući zdravlje njegovog organizma iz dana u dan.

Dr Mozli je svojim primerom pokazao da je prevencija i kontrola dijabetesa moguća kroz jednostavne korake poput redovne šetnje. Važno je shvatiti značaj telesne aktivnosti i prilagoditi svoj životni stil kako bi se očuvalo zdravlje. Jednostavne promene mogu imati značajan uticaj na prevenciju i upravljanje dijabetesom tipa 2.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading