ZAŠTO VAS NOĆU BUDE BOLNI GRČEVI U NOGAMA? Ovo su najčešći uzroci, a evo kada morate da se zabrinete

Autor: Aleksandar Novaković

Lifestyle

21.05.2024

00:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada vas usred noći probudi bol u nozi, najčešće u listu, i shvatite da vas je uhvatio grč, to je veoma neprijatno iskustvo.

ZAŠTO VAS NOĆU BUDE BOLNI GRČEVI U NOGAMA? Ovo su najčešći uzroci, a evo kada morate da se zabrinete

Foto: shutterstock

Grčevi u nogama su često neizdrživi i posebno su problematični kada se jave tokom noći ili tokom aktivnosti poput plivanja. Ovi bolni napadi mogu trajati od nekoliko sekundi do nekoliko minuta, ostavljajući osobu ujakom bolu i nelagodnosti.

Uzroci grčeva u nogama

Neurolog Julija Belkina ističe deset potencijalnih uzroka ovog problema, od kojih su neki povezani sa fizičkim aktivnostima, dok su drugi vezani za metaboličke poremećaje i ozbiljna zdravstvena stanja.

Fizička aktivnost i nedostatak minerala

Početnici u teretani ili sportisti koji intenzivno vežbaju često su podložni grčevima u nogama. Takođe, stroge dijete mogu dovesti do nedostatka kalcijuma i magnezijuma, što takođe može uzrokovati grčeve.

Foto: Shutterstock

Fizičke aktivnosti su česti uzroci grčeva

Dehidratacija i trovanje

Dehidratacija je čest uzrok grčeva, pa je važno unositi dovoljno tečnosti. Takođe, unos supstanci koje mogu oštetiti mišiće i nervni sistem, uključujući alkohol, može dovesti do grčeva u nogama.

Gojaznost, povreda i trudnoća

Višak kilograma može opteretiti mišiće i zglobove, izazivajući grčeve. Povrede, kao i nedostatak minerala tokom trudnoće, takođe mogu biti uzroci ovog problema.

Ostali uzroci

Julija Belkina takođe upozorava na mogućnost da grčevi u nogama budu simptom ozbiljnijih zdravstvenih problema, te savetuje da se osobe koje često imaju ovaj problem obrate lekarima radi daljih provera.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading