KO NE SME DA JEDE PARADAJZ? Ljudi koji imaju probleme sa ovim organom, moraju da budu veoma oprezni
Sveži paradajz je omiljeni sastojak mnogih jela širom sveta, ali da li ste znali da za neke ljude može da bude štetan?
Prema američkom Ministarstvu poljoprivrede (USDA), jedan sirovi crveni paradajz srednje veličine sadrži 12,3 miligrama kalcijuma, 13,5 miligrama magnezijuma, 29,5 miligrama fosfora i 292 miligrama kalijuma.
Ko mora da izbegava paradajz?
Nacionalni institut za dijabetes i bolesti organa za varenje i bubrege (NIDDK) ističe da ljudi koji imaju čir na želucu treba da budu oprezni sa konzumacijom paradajza. Čir na želucu ili peptički ulkus može biti uzrokovan različitim faktorima, uključujući upotrebu nesteroidnih antiinflamatornih lekova ili bakterijsku infekciju hilari pilori.
Pušači, starije osobe i oni sa istorijom peptičkih ulkusa su posebno podložni ovom stanju.
Simptomi variraju, ali mogu uključivati bol u stomaku, mučninu, nadimanje i osećaj preterane sitosti nakon jela.
Šta paradajz čini?
Prema Medical News Today, akumulacija kiseline u gastrointestinalnom traktu može doprineti razvoju peptičkih ulkusa, a hrana sa visokom koncentracijom kiseline može dodatno pogoršati ovo stanje.
Paradajz je jedna od tih namirnica, što znači da njegova konzumacija može biti problematična za ljude sa čirom na želucu.
Iako je paradajz bogat vitaminima i mineralima, za ljude sa određenim zdravstvenim stanjima, posebno čirom na želucu, trebalo bi da se konsultuju sa lekarom o tome da li bi trebalo da ga izbegavaju.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)