DOKTORI OTKRIVAJU: Koji su najčešći simptomi alergije na ALKOHOL i kada hitno morate da potražite pomoć lekara?

Autor: Aleksandar Novaković

Lifestyle

13.05.2024

11:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ljudi se obično dele na one koji dobro ili loše podnose alkohol.

DOKTORI OTKRIVAJU: Koji su najčešći simptomi alergije na ALKOHOL i kada hitno morate da potražite pomoć lekara?

Foto: shutterstock

Međutim, šta ako ste alergični na alkohol a da to i ne znate?

Doktorka Ema Kaningam ističe da postoji nekoliko znakova upozorenja na koži koji ukazuju na moguću alergijsku reakciju na alkohol.

Crvenilo kože

Jedan od znakova alergijske reakcije na alkohol je crvenilo kože, posebno na licu i vratu. Ova reakcija češća je kod osoba s intolerancijom na alkohol, a može biti posledica genetskog nedostatka enzima pod nazivom aldehid dehidrogenaza 2 (ALDH2).

Osip - koprivnjača

Alergijska reakcija na alkohol može se manifestovati kao osip, odnosno koprivnjača. Ovaj osip može biti različitih oblika i veličina, a često je uzrokovan imunološkim odgovorom na određene sastojke u alkoholnim pićima, kao što su žitarice, kvasac ili sulfiti.

Foto: Shutterstock

Otok i svrab kože su česti simptomi alergije na alkohol

Svrab kože

Svrab je još jedan mogući znak alergijske reakcije na alkohol, koji se može javiti odmah nakon konzumiranja alkohola ili se razvijati postepeno. Može da zahvati jedan deo tela ili da se proširi na više delova tela.

Otok

U težim slučajevima alergijska reakcija na alkohol može da dovede do oticanja usana, jezika, lica ili grla. Ovakav slučaj poznat je kao angioedem i može da predstavlja ozbiljnu alergijsku reakciju koja zahteva hitnu medicinsku pomoć.

Dakle, važno je biti svestan mogućih alergijskih reakcija na alkohol i obratiti pažnju na znakove upozorenja na koži kako bi se na vreme reagovalo i sprečile eventualne ozbiljnije posledice.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading