OVIH PET SVAKODNEVNIH NAVIKA MOGU DA IZAZOVU ČIR NA ŽELUCU: Bez nekih ne možete, a sve kreće TUPIM BOLOM

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neke navike mogu da povećaju rizik od stvaranja čira na želucu.

OVIH PET SVAKODNEVNIH NAVIKA MOGU DA IZAZOVU ČIR NA ŽELUCU: Bez nekih ne možete, a sve kreće TUPIM BOLOM

Foto: Shutterstock

Čir na želucu poznat je i kao gastrični ulkus, dok se danas smatra da je to oboljenje koje je uzrokovano bakterijskom infekcijom. Najčešći simptom je bol koji se opisuje kao tup, a pored bola moguć je i gubitak kilaže, mučnina, podrigivanje, nadutost ili crna stolica.
 

Neredovni obroci

Neredovni obroci i preskakanje obroka mogu ozbiljno da poremete ravnotežu u lučenju želudačne kiseline i varenju hrane. Kada je želudac prazan duže vreme, a kiselina i dalje luči, to može ozbiljno da ošteti zaštitnu sluznicu želuca, povećavajući rizik od nastanka čireva.


Začinjena hrana

Iako začinjena hrana može da poboljša ukus hrane, istovremeno može da izazove probleme sa želucem. Supstance kao što je kapsaicin, prisutan u začinjenoj hrani, mogu da iritiraju sluznicu želuca i podstaknu proizvodnju želudačne kiseline, što može dovesti do pojave bolova ili nelagodnosti, piše "Mondo".

Foto: pixabay.com

Začinjena hrana može da izazove probleme sa želucem


Prekomerni unos kofeina

Unos velikih količina kofeina, koji se nalazi u kafi, čaju, energetskim napicima i nekim lekovima, može povećati lučenje kiseline u želucu. Ovo može oštetiti zaštitnu sluznicu i povećati rizik od razvoja čira na želucu.

Hronični stres

Stres može imati negativne efekte na fizičko zdravlje, posebno na sluznicu želuca. Oslobađanje hormona kortizola usled stresa može oslabiti zaštitnu sluznicu i povećati lučenje želudačne kiseline, čime se povećava rizik od nastanka čira na želucu.

Pušenje

Pušenje može ozbiljno da ošteti sluznicu želuca i poveća rizik od nastanka čira. Duvanski dim može smanjiti otpornost sluznice na kiselinu, što pušače izlaže većem riziku od oboljenja od čira na želucu.

Ukupno gledano, ove svakodnevne navike mogu značajno uticati na zdravlje želuca i povećati rizik od nastanka čira. Promena ovih navika može biti ključna u prevenciji ovog zdravstvenog problema.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading