OVU HRANU NE JEDITE KADA SE OHLADI: Mogu da postanu pravo leglo BAKTERIJA, dobro obratite pažnju!

Autor: M.O.

Lifestyle

24.03.2024

11:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo sigurno niste znali.

OVU HRANU NE JEDITE KADA SE OHLADI: Mogu da postanu pravo leglo BAKTERIJA, dobro obratite pažnju!

Foto: shutterstock

Kada je reč o navikama u ishrani, mnogi ljudi imaju različite preferencije kada je reč o temperaturi hrane. Dok neki vole da konzumiraju tople obroke, drugi uživaju i u hladnoj hrani.

Međutim, podgrevanje hrane može dovesti do gubitka nutritivnih vrednosti i promena u teksturi, ukusu i mirisu hrane.

Hladan krompir

Kao jednu od namirnica koje nikada ne bi trebalo jesti hladne, nutricionisti ističu krompire. Hladni krompir može izazvati probleme sa varenjem i izazvati bol u stomaku, dok se skrob iz krompira slabo vari kada je ohlađen. Zbog toga se savetuje izbegavanje hladnih jela od krompira.

Republika

Foto: youtube.com/andrejantic/printscreen

Određena hrana može da izazove razne nus pojave kada se ohlade

Rizici od konzumiranja hladnog pirinča

Još jedna namirnica koju bi trebalo izbegavati u hladnom obliku je pirinač. Hladan pirinač može postati leglo patogenih bakterija, posebno ako se dugo čuva na sobnoj temperaturi. Stoga, preporučljivo je konzumirati pirinač uvek svežeg ili ga odmah čuvati u frižideru, prenosi "Mondo".

Važnost pravilne pripreme jaja

Kuvana jaja mogu se jesti kako topla, tako i hladna, ali je ključno da budu dobro skuvana kako bi se izbegle potencijalne bakterije. Ukoliko niste sigurni u svežinu ili ispravnu termičku obradu jaja, bolje je izbeći njihovo konzumiranje u sirovom ili hladnom obliku.

Opasnosti od konzumiranja hladnog mesa i ribe

Hladno meso i riba takođe predstavljaju potencijalni rizik od razvoja opasnih mikroorganizama. Pre konzumacije, preporučuje se zagrevanje ovih namirnica kako bi se smanjila mogućnost razmnožavanja bakterija i osigurala bezbednost hrane.

Uzimajući u obzir ove savete nutricionista, važno je voditi računa o načinu pripreme i konzumiranja određenih namirnica kako bismo osigurali ispravnu ishranu i očuvali nutritivne vrednosti hrane.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading