POMOĆ PRIJATELJA: Ako želite da paprika raste kao iz vode, pored nje posadite OVU biljku!

Autor: Aleksandar Novaković

Lifestyle

29.05.2024

22:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Letnja ishrana se ne može zamisliti bez paprika, a zanimljivo je pogledati s kojim vrstama povrća se paprika najbolje slaže u bašti.

POMOĆ PRIJATELJA: Ako želite da paprika raste kao iz vode, pored nje posadite OVU biljku!

Foto: Shutterstock

Nijedna bašta se ne može zamisliti bez paprike. Međutim, ako želite da njen rod bude što veći, morate da vodite računa i koje biljke pored nje sadite.

A ako ne želite da upropastite rod paprike, stručnjaci kažu da nikako uz nju ne smete da sadite krompir i kupus.

Paprika neizostavan sastojak mnogih jela i zimnica. Paprika je jedno omiljenih povrća na našem podneblju. Bez nje skoro da ne može da se zamisli trpeza.

Paprika u ishrani

Leti se jede u svežem obliku, u salatama, kao i u raznim jelima, a zimi i pripremljena u zimnici. Zato svako ko gaji povrće, sadi i papriku.

Foto: Shutterstock

S kojim povrćem se paprika nikao ne slaže

Paprika i njeni saborci u bašti

Kako bi paprika rađala više, stručnjaci savetuju da je posadite pored biljaka kao što su paradajz, spanać, blitva, patlidžan, kukuruz, pasulj, tikvice, krastavac, grašak, zelena salata, crni i beli luk, rotkvice, šargarepa, cvekla, začinsko bilje poput bosiljka, mirođije, origana, majčine dušice, ruzmarina, nane i peršuna.

Paprika i njene neprijateljske biljke

Paprika jedino ne podnosi društvo krompira, kupusa (kao što su karfiol i brokoli) i komorača. Sve štetočine koje napadaju krompir, vole i paprike, pa će i njih napasti.

Paprika voli blago kiselo zemljište, dok kupusu odgovara alkalno, a komoračev koren ispušta specifičnu hemikaliju koja šteti svim biljkama u njegovoj blizini, pa je najbolje saditi ga u posebnim saksijama.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading