SMRT MIGRANTA KOD VRANJSKE BANJE! Sprečena akcija trgovine ljudima, ali sa tragičnim krajem

Autor:

Hronika

17.09.2024

17:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Utvrđuju se okolnosti.

SMRT MIGRANTA KOD VRANJSKE BANJE! Sprečena akcija trgovine ljudima, ali sa tragičnim krajem

Foto: shutterstock, ST/Dragan Kadić, Wikimedia/Srđan Popović

Prilikom akcije sprećavanja trgovine ljudima jedna osoba izgubila je život u blizini Vranjske Banje. U pitanju je migrant, jedan od onih koji su bili u vozilu potvrđeno je Novostima iz više izvora - pišu Novosti. 

Još uvek nisu razjašnjenje sve okolnosti kako je došlo do smrti, a u Višem javnom tužulaštvu u Vranju je potvrđeno da su dve osobe iz okoline Preševa uhapšene zbog krijumčarenja ljudi, te da je u toku utvrđivanje svih okolnosti.

Prema jednoj verziji preminuli migrant je izbačen iz automobila u pokretu, a prema drugoj je u njega pucano.

Iz Višeg javnog tužilaštva ne žele da komentarišu ove spekulacije, kažu da će se sve okolnosti saopštiti nakon završetka istrage koja je u toku.

Podsećamo, roditelji novorođenčeta iz okoline Prokuplja, koje je preminulo dva dana nakon rođenja u Univerzitetsko-kliničkom centru Niš, podneli su krivičnu prijavu protiv medicinskog osoblja Zdravstvenog centra u Prokuplju, gde je na Odeljenju ginekologije 28. avgusta beba rođena, potvrdili su u prokupačkoj policiji.

Navode da je prijava podneta 11. septembra i da je policija obavestila prokupačko Osnovno tužilaštvo, koje je naložilo preduzimanje predistražnih radnji.

Policija je 11. septembra primila prijavu protiv doktorke i babice zaposlene u Zdravstvenom centru u Prokuplju za koje se sumnja da je njihovo pružanje neadekvatne medicinske pomoći dovelo do smrti novorođene bebe. Policija je obavestila tužilaštvo i dalje postupamo po njihovom nalogu - rekli su u policiji.

Beba preminula nakon komplikacija tokom porođaja

Tragičan događaj u prokupačkom porodilištu dogodio se 28. avgusta, kada je zbog komplikacija prilikom porođaja beba bila životno ugrožena, zbog čega je hitno transportovana u UKC Niš, gde je, i pored svih napora lekara da je spasu, ubrzo preminula.

Naložena je obdukcija čiji rezultati još nisu poznati javnosti.

"Sa bebom do porođaja sve bilo u najboljem redu"

Porodica preminule bebe još je u šoku i iznose niz optužbi na sam postupak porođaja i postupanja osoblja Porodilišta u Prokuplju.

Otac kaže da je to bio drugi porođaj njegove supruge, te da je sve ukazivalo da je beba zdrava i da će sve proteći u najboljem redu.

"Radili smo sve potrebne analize kada smo saznali da čekamo drugu bebu. Supruga je išla na redovne preglede, praćena je beba od početka i uvek je sve bilo u najboljem redu. Pokrenuli smo postupak jer tražimo odgovore o okolnostima koje su dovele do tragičnog ishoda", kaže otac preminule bebe.

"Skakali joj po stomaku da je porode"

Kako on tvrdi, njegova supruga je doživela pravu torturu, nekoliko puta se onesvestila, dvaput su vakuumom pokušavali da izvuku bebu i na kraju su uradili hitan carski rez.

"Supruga mi je rekla da su joj dali terapiju, ali da nije imala napone, pa ih je veštački ona stvarala s obzirom na to da nam je ovo drugo dete. Znači, supruga nije neko ko ne zna kako izgleda porođaj. Prepričavajući ono što se dogodilo, objasnila mi je da su pokušali da izvuku bebu tako što su joj skakali po stomaku, zbog čega u jednom momentu nije mogla da diše. Zatim, kada to nije uspelo, probali su vakuumom, jednom, pa su pokušali i drugi put, ali je, kako mi je supruga rekla, nešto sa te sprave palo na pod i tada je čula kako dežurni lekar kaže da zovu drugog doktora i da se radi carski rez", priča Marko koji kaže da neće odustati od toga da sazna istinu šta se desilo i zašto je njegova beba preminula.

ZC Prokuplje: "Formiran unutrašnji stručni nadzor"

U Zdravstvenom centru Prokuplje, v.d. direktorka Jelena Nikolić je rekla da je upoznata sa ovim slučajem.

- Zdravstveni centar Prokuplje je formirao unutrašnji stručni nadzor koji će ispitati okolnosti ovog događaja - kazala je Jelena Nikolić.

U Osnovnom javnom tužilaštvu u Prokuplju su potvrdili da je prijava stigla i da se ispituju navodi iz nje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading