KO JE BOSANSKI TITO? Kako je Edin Gačanin pobegao iz zatvora i ponovo uhapšen?

Autor:

Hronika

05.05.2024

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Decenijama je identitet misterioznog Tita bio predmet spekulacija i istraga svetskih policijskih organizacija.

KO JE BOSANSKI TITO? Kako je Edin Gačanin pobegao iz zatvora i ponovo uhapšen?

Foto: MUP Srbije

MUP Srbije

U ponedeljak je sprovedena velika akcija policije u Bosni i Hercegovini, koja je rezultirala privođenjem 23 osobe povezanih sa poznatim "superkartelom" Tito i Dino. Ova akcija bila je usmerena na ljude povezane sa švercom velikih pošiljki iz Južne Amerike u Evropu, a jedan od predvodnika ove grupe bio je državljanin Bosne i Hercegovine, Edin Gačanin.

Superkartel Tito i Dino

"Superkartel" Tito i Dino postao je predmet pažnje svetskih policijskih organizacija zbog šverca kokaina iz Južne Amerike u Evropu. Edin Gačanin, poznat i kao Tito, bio je ključna figura u ovoj kriminalnoj organizaciji. Iako je osuđen na 7 godina zatvora u Holandiji, Gačanin je nastavio da nesmetano funkcioniše, izazivajući probleme evropskim policijskim snagama.
 
Misteriozni Tito i uspostavljanje ugovora o policijskoj saradnji


Decenijama je identitet misterioznog Tita bio predmet spekulacija i istraga svetskih policijskih organizacija. Za njega se znalo da je kriminalac sa Balkana, ali je tek posle višegodišnjih istraživanja otkriveno da se iza nadimka Tito krije Edin Gačanin.

Jedna od najneobičnijih priča o kriminalu poslednjih godina dolazi iz Dubaija, gde je centar poslovanja bio neuhvatljivi Gačanin. Njegove aktivnosti su bile toliko problematične da je došlo do potpisivanja ugovora o policijskoj saradnji između zemalja Evropske Unije, Europola i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Ova saradnja je rezultirala policijskom akcijom pod nazivom "Pustinjsko svetlo", koja je dovela do hapšenja Gačanina u novembru 2022. godine.


Kratkotrajna pobeda policije

Iako je hapšenje Gačanina predstavljalo veliki uspeh, pobeda policije je bila kratkotrajna. Zbog propusta u dostavljanju dokumentacije, Gačanin je pušten na slobodu i uspeo je da izbegne pravdu.

Misterija oko Gačaninovog puštanja na slobodu bila je kasnije razjašnjena kada je otkriveno da je jedan zvaničnik iz Holandije zakasnio sa slanjem potrebne dokumentacije. 

Ipak, Nakon turbulencija u Gani, Edin Gačanin je ponovo uhapšen i isporučen Holandiji, gde je osuđen na sedmogodišnju zatvorsku kaznu zbog šverca više od 2 tone kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu. Gačanin je priznao krivicu za šverc 2,4 tone kokaina iz Perua u EU, što je dovelo do smanjenja kazne sa 12 na 7 godina. Pored zatvorske kazne, Gačanin je obavezan bio i da plati novčanu kaznu u iznosu od milion evra.

Edin Gačanin, rođen u Sarajevu, izgradio je svoje ime i kriminalnu karijeru širom sveta, posebno u Holandiji i Dubaiju. Većinu svog života proveo je izvan Bosne i Hercegovine, gde je postao poznat kao veliki narko-bos, privlačeći pažnju mnogih policija širom sveta.

Holandija je postala ključno mesto za Gačanina, gde je uspeo da etablira kartel Tito i Dino, privlačeći i svoje rođake da se pridruže njegovom unosnom poslu. Zanimljivo je to što je osnovao i kompaniju za prodaju tekstila kako bi olakšao uvoz droge iz Latinske Amerike, koristeći zemlje poput Perua, Kolumbije i Brazila kao glavne izvore.

Specijalni odnosi sa policijom

Uprkos globalnoj poteri za njim, u Bosni i Hercegovini je bio „štićena ličnost“, a iznenađujuće je to što ga je štitila policija koja je trebala da ga hapsi. Sarajevska policija, koja je trebala da sprovede hapšenje, čak je finansirana od strane Gačanina, a neki policijski specijalci koji su kasnije postali njegovi telohranitelji u Dubaiju, poput Dženisa Kadrića, pružali su mu zaštitu.

Operacija „Crna kravata“

Nedavna akcija hapšenja koju su sprovele bosanskohercegovačka policija, Europol, DEA i FBI bila je usmerena na razbijanje logističke mreže koju je Gačanin uspeo da izgradi u Holandiji. Akciju su nadgledali operativci Europola, FBI i DEA, a cela operacija nosila je šifrovano ime „Crna kravata“. Navodi se da je čak i iz zatvora Gačanin nastavio da vodi posao, što ukazuje na njegovu izuzetnu sposobnost da održava svoj uticaj.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading