PREDSEDNIK VUČIĆ OBIŠAO VELIKI HADRONSKI SUDARAČ! Ponosan sam na Srbiju i zadivljen onime što sam video (VIDEO)

Autor:

Biznis

01.10.2024

12:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vučića su dočekali Predrag Milenović, Gotije Hamel de Montšanalo i Vukašin Milošević

PREDSEDNIK VUČIĆ OBIŠAO VELIKI HADRONSKI SUDARAČ! Ponosan sam na Srbiju i zadivljen onime što sam video (VIDEO)

Foto: Printskrin budućnostAv

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je Veliki hadronski sudarač, ogromni podzemni akcelerator čestica, koji se nalazi u mestu Sesi, blizu francusko - švajcarske granice

- Ponosan na Srbiju i zadivljen onime što sam video u Velikom hadronskom sudaraču, znajući da i naša pamet učestvuje u najvećem naučnom eksperimentu našeg vremena. - napisao je predsednik na svom Instagamu.

- Srbija, kao punopravna članica CERN-a , sa ponosom ističe da su njeni timovi dali veliki doprinos istraživanjima koja se vrše upravo ovde, u najvećoj i najsloženijoj laboratoriji na svetu, a pogotovo kroz aktivno učešće u jednom od najkompleksnijih globalnih naučnih i tehnoloških istraživanja koja su ikada sprovedena. - dodao je predsednik.

Vučića su dočekali saradnik na projektu Kompaktni mionski solenoid (CMS) Predrag Milenović, portparol, saradnik na CMS projektu Gotije Hamel de Montšanalo i saradnik CERN-a i saradnik na CMS projektu Vukašin Milošević.

Zajedno sa predsednikom Vučićem u obilasku bili su ministarka nauke, inovacija i tehnološkog razvoja Jelena Begović, kao i srpska delegacija.

CERN je najveći centar za istraživanje elementarnih čestica, osnovan 1954. godine i on ima 23 država članica, dok sa 38 država ima ugovore o saradnji. 

CERN je najpoznatiji upravo po svom ogromnom podzemnom akceleratoru čestica, poznatom kao Veliki hadronski sudarač (Large Hadron Collider, LHC) koji radi od 10. septembra 2008. Smešten je u kružnom tunelu obima 27 kilometara, na dubini od 50 do 175 metara ispod francusko-švajcarske granice, u blizini Ženeve. 

U CERN-u se sada razvija akcelerator druge generacije, pod nazivom "HL-LHC" sa visokom luminoznošću, a nadogradnja će omogućiti povećanje broja sudara protona za najmanje pet puta. 

Kasnije, u Ženevi Vučić će učestvovati na obeležavanju 70 godina postojanja Evropske organizacije za nuklearna istraživanja CERN

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (36)

Loading
Vesna

01.10.2024 13:00

Vučić je omogućio našim stručnjacima da budu deo najvećih dostignuća današnjice.

Borko

01.10.2024 13:00

Prisustvo ovakvom događaju može dodatno podstaknuti razvoj nauke i tehnologije u Srbiji. Pristup svetskim ekspertima je neprocenjiv.

Marija

01.10.2024 13:02

Lepo je cuti da i Srbija ima svoje mesto u ovakvoj svetskoj laboratoriji.

Milena

01.10.2024 13:02

Sigurna sam da su nasi timovi pokazali veliko znanje i sposobnosti u CERNu.