PREDSEDNIK VUČIĆ STIGAO U ŽENEVU! Prisustvuje obeležavanju 70 godina CERN-a

Autor:

Vesti

01.10.2024

11:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vučić će imati brojne susrete sa svetskim zvaničnicima

PREDSEDNIK VUČIĆ STIGAO U ŽENEVU! Prisustvuje obeležavanju 70 godina CERN-a

Foto: Tanjug

Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je danas u Ženevu, gde će učestvovati na obeležavanju 70 godina postojanja Evropske organizacije za nuklearna istraživanja CERN

Tom prilikom, Vučić će imati brojne susrete sa svetskim zvaničnicima, predstavnicima međunarodnih organizacija i članovima srpske zajednice koja radi u ovoj organizaciji. 

CERN je najveći centar za istraživanje elementarnih čestica, osnovan 1954. godine i on ima 23 država članica, dok sa 38 država ima ugovore o saradnji. 

Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav

Predsednik Aleksandar Vučić u Ženevi

U Državnom data centru u Kragujevcu krajem 2023. godine potpisan je Memorandum o razumevanju o saradnji u uvođenju i eksploataciji Globalne LHC računarske mreže, kojim je Srbija postala deo globalne računarske mreže Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN).

IT eksperti Srbije iz Kancelarije za IT i eUpravu, Državnog data centra, kao i naučnici iz Srbije i CERN-a od tada intenzivno rade na tehničkim aspektima uspostavljanja čvorišta, tzv. Tier-1 centra, namenjenog za čuvanje, obrađivanje i analizu naučnih podataka sa Velikog hadronskog sudarača (LHC - Large Hadron Collider) u CERN-u.

- Uspostavljanje Tier-1 centra u Srbiji planirano je tokom 2025. godine i predstavlja značajan korak koji će našu zemlju pozicionirati kao 10. u Evropi, a 15. na svetu koja će postati deo Globalne LHC računarske mreže i ujedno našu zemlju staviti u rang sa najnaprednijim IT zemljama sveta - rekao je ranije bivši ministar telekomunikacija Mihailo Jovanović. 

Evropska organizacija za nuklearna istraživanja - CERN, započela je proslavu 70. godišnjice postojanja 29. septembra. 

Od 1954. hiljade najboljih svetskih naučnika i mladih umova okupljaju se u Švajcarskoj pre svega da bi istražili kako funkcioniše univerzum. Njihova istraživanja pomogla su u izradi snažnijih računara i mikročipova, poboljšanju tehnologija u zdravstvu, energetici i unapredila su analizu velikih količina podataka, kvantno računarstvo, superprovodljive magnete i hlađenje ugljen-dioksidom za računare. 

CERN je možda najpoznatiji po svom ogromnom podzemnom akceleratoru čestica, poznatom kao Veliki hadronski sudarač (Large Hadron Collider, LHC) koji radi od 10. septembra 2008. Smešten je u kružnom tunelu obima 27 kilometara, na dubini od 50 do 175 metara ispod francusko-švajcarske granice, u blizini Ženeve. 

U CERN-u se sada razvija akcelerator druge generacije, pod nazivom "HL-LHC" sa visokom luminoznošću, a nadogradnja će omogućiti povećanje broja sudara protona za najmanje pet puta. 

BONUS VIDEO


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (34)

Loading
Olivera

01.10.2024 11:32

Odlično je što predsednik Vucić predstavlja Srbiju na ovako značajnom skupu! Njegovo prisustvo u CERN-u je dokaz naše posvećenosti nauci i tehnologiji.

Nevena

01.10.2024 11:33

Saradnja sa CERN-om otvara nove mogućnosti za našu zemlju. Hvala predsedniku na angažmanu i podršci!

Kristina

01.10.2024 11:34

Vučić je pravi lider koji razume važnost nauke i istraživanja za budućnost Srbije. Bravo za sve što radi!

Ivan

01.10.2024 11:34

Kao i uvek Vučić koristi svaku priliku da Srbiji podigne ugled i da gde god može sastane se sa raznim liderima Evrope i sveta!!! Jedno veliko BRAVOOO