INVESTICIJA NIS-A VREDNA VIŠE OD 30 MILIONA EVRA: Nabavljena dva nova robotizovana bušaća postrojenja

Autor: Promo

Biznis

16.09.2024

14:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kompanija NIS nastavila je sa modernizacijom u svim segmentima poslovanja i nabavila dva nova robotizovana bušaća postrojenja koja će doneti značajne finansijske i ekološke benefite u segmentu istraživanja i proizvodnje nafte i gasa.

INVESTICIJA NIS-A VREDNA VIŠE OD 30 MILIONA EVRA: Nabavljena dva nova robotizovana bušaća postrojenja

Foto: NIS

Ova dva postrojenja, nazvana po našim istaknutim naučnicima "Tesla" i "Pupin", vredna su oko 33 miliona evra i reč je o jednoj od najvećih investicija NIS-a u segmentu naftnih servisa u istoriji kompanije. Cilj ove investicije je povećanje efikasnosti rada i optimizacija troškova, uz ostvarivanje ekoloških efekata.

U poređenju sa konvencionalnim postrojenjima starijeg tipa, nova bušaća postrojenja su modularna, manuelne operacije su zamenjene robotizovanim sistemima, što omogućava značajno efikasniji i bezbedniji rad. Pogonska sekcija je poslednje generacije "EURO 5" sa minimalnim uticajem na životnu sredinu, odnosno smanjena je količina emisije izduvnih gasova i značajno je manji nivo buke. 

Puštanjem u rad novih postrojenja očekuje se ušteda u vremenu izrade bušotina do 20 odsto. Tako je, na primer, na starim postrojenjima u proseku bilo potrebno 11 dana za selidbu postrojenja na sledeću lokaciju, dok će za nova postrojenja biti dovoljno sedam dana u proseku, a u nekim slučajevima i samo jedan dan. 

Republika

Foto: NIS

 

Kada su u pitanju lokacije na koje se postavlja postrojenje prilikom bušenja, projektovana je ušteda prostora od 25 do 45 odsto u odnosu na aktuelna postrojenja, što ima značajan uticaj na same troškove izrade lokacije, ali i na životnu sredinu jer se zauzima manja površina zemljišta.

Robotizovano bušaće postrojenje podrazumeva sinhronizovan rad opreme u cilju kontinuiranog izvođenja operacija pri čemu je mogućnost greške svedena na minimum.

Napredna tehnologija omogućiće efikasnije održavanje postrojenja, a upotrebom preventivnih sistema i analitikom dijagnostičkih programa biće obezbeđen pouzdaniji rad opreme. Zaposleni koji će raditi na postrojenjima prošli su teorijsku obuku, kao i praktični deo obuke na simulatoru, u trening centru proizvođača. 

Republika

Foto: NIS

 

- Nabavkom novih postrojenja napravljen je veliki tehnološki iskorak, a naftni servisi NIS-a biće dodatno prepoznati kao pouzdan i efikasan izvođač radova na polju naftno-servisnih usluga, ne samo u našoj zemlji, već i na međunarodnom tržištu. Od velikog značaja su i ekološke koristi koje ostvarujemo radom novih postrojenja, jer su nam efekti u zaštiti životne sredine važni koliko i poslovni benefiti. Pored toga, novim tehnologijama unapređujemo bezbednost naših zaposlenih i jačamo njihovu ekspertizu - rekao je Ognjen Stupar, rukovodilac Pogona Bušenje u kompaniji NIS. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading