UGINUO BELI LAV DUŠAN: Bio je najomiljeniji i najpoznatiji stanovnik Zoo-vrta u Boru! Evo kako će sačuvati sećanje na njega!

Autor:

Vesti

16.09.2024

14:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odlučeno je da četrnaestogodišnji lav Dušan bude prepariran, nakon čega će biti deo stalne izložbene postavke muzeja u Svilajncu

UGINUO BELI LAV DUŠAN: Bio je najomiljeniji i najpoznatiji stanovnik Zoo-vrta u Boru! Evo kako će sačuvati sećanje na njega!

Foto: youtube.com/printscreen

Borski zoološki vrt ostao je bez jednog od najstarijih stanovnika, belog lava Dušana, saopštila je danas gradska Press služba.

U saopštenju se navodi da je u saradnji sa Prirodnjačkim muzejom odlučeno da četrnaestogodišnji lav Dušan bude prepariran, nakon čega će biti deo stalne izložbene postavke muzeja u Svilajncu. Na ovaj način biće sačuvano sećanje na njega.

Prosečan životni vek belih lavova izvan prirodnog staništa je 15 godina, dok u prirodnom staništu žive do 11 godina.

Dušan je odmah po polasku u borski Zoo vrt osvojio srca posetilaca i bio je jedan od njegovih najomiljenijih i najpoznatijih stanovnika.

- Ni svetske metropole nemaju belog lava, ali ga Bor ima. Boranima poručujem da imaju razumevanja prema ovom divnom objektu, dograđuju ga i uređuju, ne bi li bio još lepši - rečen je naotvranju ovog zoo vrta 2011. godine. 

Tada je beogradski zoo-vrt ustupio borskom više od 50 životinja među kojima se atrakcijom izdvajaju tigar, beli lav i sibirski kozorog. U Bor su, dan pred otvaranje dopremljene između ostalih lame, kozorog, medvedi, vuk, labud, majmuni, jelen, kojot, tigar, antilopa, poni, zebra, nojevi, razne egzotične ptice, berberske ovce, a kasnije su u grad bakra, stigle i zmije i krokodil.

Bor je dobio i savremenu veterinarsku ambulantu.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading