CENE STANOVA NASTAVLJAJU DA RASTU! Ništa od željno očekivanog pada - NEKRETNINE SU JOŠ SKUPLJE

Autor:

Biznis

16.09.2024

11:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Loše vesti za one koji su planirali da se skuće ove jeseni

CENE STANOVA NASTAVLJAJU DA RASTU! Ništa od željno očekivanog pada - NEKRETNINE SU JOŠ SKUPLJE

Foto: Shutterstock

RGZ indeks cena stanova u drugom tromesečju 2024. iznosi 164,56 što predstavlja rast cena stanova od 4,68 odsto u odnosu na isti period prošle godine, objavio je danas Republički geodetski zavod.

Cene stanova u starogradnji su, na nivou Srbije, porasle za 4,41 odsto, dok je novogradnja, odnosno kupovina od investitora imala veći međugodišnji rast koji je iznosio 5,15 odsto.

U Beogradu se beleži blagi pad prodaje stanova od 0,57 odsto i vrednosti kupoprodaja za 5,61 odsto. 

Kako je navedneo, RGZ indeks cena stanova za drugo tromesečje 2024. pokazuje blagi godišnji rast cena.

Republika

Foto: YouTube/Printscreen

Beograd na vodi

U poređenju sa prvim tromesečjem 2024. cene stanova u Srbiji su zabeležile blagi rast od 1,26 odsto.

Ovaj porast cena u odnosu na prošlu godinu i umeren tromesečni rast ukazuju da tržište nekretnina ostaje stabilno i bez velikih fluktuacija, što je pozitivan znak za ekonomiju i investitore, navodi RGZ.

Tokom drugog kvartala 2024. došlo je do povećanje potražnje za stanovima, sa zabeleženih 11.532 ugovora o prometu stanova (odnosno, 7,5 odsto više nego u istom periodu prošle godine), uz ukupnu vrednost od 978 miliona evra (7,3 odsto više nego prošle godine). 

Gledano po regionima u Srbiji, primetne su određene razlike u trendovima na tržištu stanova

Republika

Foto: Google Maps

Nije došlo do željenog pada cena stanova

Kada je reč o broju prodaja i vrednosti prometa, južna i istočna Srbija beleže značajan rast prodaje stanova od 16,7 odsto i vrednosti kupoprodaja za 37 odsto. 

U Vojvodini je broj prodaja stanova porastao za 14,03 odsto, a vrednost kupoprodaja je veća za 35,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Region Šumadije i zapadne Srbije takođe beleži rast, sa povećanjem prodaje stanova od 9,70 odsto i vrednosti kupoprodaja za 22,22 odsto. 

Kada je reč o cenama stanova, u odnosu na drugi kvartal 2023. godine, cene su porasle u regionu Vojvodine za 4,49 odsto, Gradu Beogradu 3,98 odsto, Šumadije i zapadne Srbije za 5,05 odsto, a kao i u prethodnih nekoliko kvartala najsnažniji rast cena zabeležen je u regionu Južne i istočne Srbije i iznosio je 7,40 odsto.

Kada se uporedi indeks cena stanova u Srbiji sa indeksima u zemljama Evrope, Srbija je imala umeren i stabilan rast cena

Prema dostupnim podacima Eurostata za prvo tromesečje 2024, veći broj država beleži umeren opravak tržišta, međutim u nekim zemljama je i dalje zabeležan pad cena stambenih nepokretnosti (Luksemburg, Nemačka, Francuska), dok u isto vreme Poljska, Bugarska i Litvanija beleže dvocifren međugodišnji rast cena. 

RGZ indeks je razvijen u skladu s međunarodnim metodološkim smernicama i  obezebeđuje građanima i privredi da na jednostavan način, ažurno i besplatno prate kretanja na tržištu nepokretnosti, navedeno je u saopštenju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading