FANTASTIČNE VESTI ZA GRAĐANE! NBS smanjuje referentnu kamatnu stopu

Autor:

Biznis

12.09.2024

12:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Inflacija u Srbiji se nalazi u granicama cilja

FANTASTIČNE VESTI ZA GRAĐANE! NBS smanjuje referentnu kamatnu stopu

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Narodna banka Srbije odlučila je na današnjoj sednici da nastavi da ublažava monetarne uslove smanjujući referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 5,75%. Smanjena je i stopa na depozitne olakšice – na 4,5%, kao i stopa na kreditne olakšice – na 7%.

I Evropska centralna banke (ECB) odlučuje danas o kamatnim stopama, a njena odluka biće saopštena u 14.15 časova. 

Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je, pre svega, imao u vidu da se inflacija od maja nalazi u granicama cilja (3 ± 1,5%), kao i da se do kraja perioda projekcije očekuje njeno kretanje unutar tih granica, sa tendencijom njenog daljeg smanjivanja ka centralnoj projekciji cilja. Uzimajući u obzir ostvareno i očekivano kretanje ključnih faktora inflacije, a pre svega dalje smanjenje globalnih inflatornih pritisaka, kao i dosadašnji dezinflatorni uticaj restriktivnih monetarnih mera, Izvršni odbor je procenio da postoje uslovi za nastavak ublažavanja monetarne politike putem smanjenja referentne kamatne stope. Izvršni odbor je procenio da, i pored započetog ublažavanja, monetarna politika i dalje ima restriktivan karakter.

Narodna banka Srbije zadržaće i u narednom periodu oprezan pristup u relaksaciji monetarnih uslova, a dalje odluke monetarne politike zavisiće od podataka o inflaciji i makroekonomskim kretanjima koji budu pristizali. Iako nešto postepenije nego što se prethodno očekivalo, usporavanje globalne inflacije se nastavlja, uz doprinos faktora i na strani ponude, i na strani tražnje. Na strani ponude, u pravcu usporavanja inflacije delovale su prethodno snižene cene energenata i hrane, kao i obezbeđeno bolje funkcionisanje globalnih lanaca snabdevanja.

Republika

Foto: ST/A. Nalbantjan

Narodna banka Srbije

Na strani tražnje dezinflatorno još uvek deluju kamatne stope vodećih centralnih banaka, koje će, realno posmatrano, biti povišene još neko vreme. Izvršni odbor je imao u vidu da relevantne institucije predviđaju blago opadajući trend kretanja

svetske cene nafte u narednom periodu, zahvaljujući poboljšanju ponude nafte na svetskom tržištu od strane zemalja OPEC+, kao i sporijem rastu tražnje za naftom.

Inflacija u Srbiji se nalazi u granicama cilja (3 ± 1,5%) i na putanji koja je u skladu s projekcijom Narodne banke Srbije. U julu je međugodišnja inflacija iznosila 4,3%, dok je mesečna inflacija bila na nivou od 0,4%, što je jednako prosečnim mesečnim ostvarenjima od početka godine. Rast inflacije u julu delom je bio posledica i međunarodnih kretanja, pri čemu su mesečnu dinamiku inflacije obeležila poskupljenja pojedinih kategorija prerađene hrane – hleba, kafe i konditorskih proizvoda, na čije cene se odražava rast cena ovih proizvoda na svetskom tržištu ili sirovina u njihovoj proizvodnji, kao i rast cena usluga.

U narednom periodu inflacija bi trebalo da nastavi da se kreće u granicama cilja, s tim da će do kraja ove godine usporiti na oko 4%, a zatim će se tokom naredne godine postepeno približiti centralnoj vrednosti cilja od 3%. Tome će najviše doprineti i dalje restriktivni monetarni uslovi, niža uvozna inflacija i inflaciona očekivanja, kao i očekivani pad svetske cene nafte u skladu s fjučersima. U pravcu niže inflacije trebalo bi da deluje i akcija "najbolja cena", koja je planirana da traje do kraja oktobra i koja ima za cilj očuvanje životnog standarda građana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading