PRIVREDNI POTENCIJAL SRBIJE JE OGROMAN! Momirović i Mesarović u Kini na najvećem sajmu investicija na svetu (FOTO)

Autor:

Biznis

11.09.2024

08:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Verujemo da su fleksibilnost i otvorenost danas važnije nego ikada"

PRIVREDNI POTENCIJAL SRBIJE JE OGROMAN! Momirović i Mesarović u Kini na najvećem sajmu investicija na svetu (FOTO)

Foto: TANJUG/ Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine/ Đorđe Krstić/ bg

Ministarka privrede Adrijana Mesarović i ministar unutrašnje i spoljašnje trgovine Tomislav Momirović govorili su danas u Sjamenu o velikom privrednom potencijalu Srbije na zajedničkoj konferenciji Vlade Srbije i kineskog Ministarstva trgovine u okviru najvećeg sajma investicija u svetu.

Zamenik generalnog direktora Agencije za promociju investicija kineskog Ministarstva trgovine Pei Jongui naglasio je da će Sporazum o slobodnoj trgovini produbiti sveobuhvatno strateško partnerstvo Kine i Srbije i naveo da će zajedno sa ambasadom u Pekingu pozivati privrednike da maksimalno iskoriste pogodnosti Sporazuma.

Konferenciji Vlade Srbije i kineskog ministarstva su prisustvovali i čelnici provincije Fuđien i grada Sjamena i predstavnici brojnih kompanija.

Republika

Foto: TANJUG/ Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine/ Đorđe Krstić/ bg

Zajednčka konferencija

Ministarka Mesarović je naglasila da i ove godine iz Sjamena sa "ove najvažnije u svetu pozornice investicija" kao država šaljemo snažne potvrde našeg čvrstog prijateljstva, potpuno spremni da na obostranu korist realizujemo Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine, koji privrednicima otvara mnoga vrata tržišta. 

- Potencijal koji Srbija nudi je mogućnost izvoza na tržište od 2,8 milijarde ljudi, jer je upravo toliko država obuhvaćeno bilateralnim i multilateralnim sporazumima o Slobodnoj trgovini koje smo potpisali s EU, zemljama regiona koje su CEFTA, Rusijom, Kinom - rekla je ona.

Ministar Momirović je naglasio da "sve to čini Srbiju najatraktivnijom i najotvorenijom zemljom u Evropi".

Republika

Foto: TANJUG/ Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine/ Đorđe Krstić/ bg

Zajednčka konferencija

Dodao je da uskoro očekujemo potpisivanje Sporazuma sa UAE ali i da roba iz Srbije ima preferencijalni status u SAD, Japanu. 

- Srbija kao relativno mala i otvorena evropska privreda, protekle dve godine dodatno je osnažila principe slobodne trgovine, povećala broj zemalja sa kojima je potpuno liberalizovala svoju trgovinu i verujemo da su fleksibilnost i otvorenost danas važnije nego ikada - rekao je ministar.

Kroz Sporazum povećavamo konkurentnost i otvorenost srpskih kompanija i stvaramo još bolje uslove za investitore koji dolaze u Srbiju unapredujući ih ključnim inputima i novim izvoznim mogućnostima i potencijalima, rekao je ministar i podsetio da je vrednosti kineskih ulaganja u Srbiju blizu 10 milijardi evra, koje čine aktivne i najavljene investicije.
Samo su, kako je dodao, investicije Ziđina vredne 1,6 milijardi evra.

Konferencija je bila prilika da predstavnici Vlade Srbije govore o tome kako pokrenuti privrednu aktivnost u Beogradu.

Republika

Foto: TANJUG/ Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine/ Đorđe Krstić/ bg

Ministar Tomislav Momirović

Predstavljen je i projekat Industrijski park Mihajlo Pupin koji će se graditi u Beogradu o čemu je govorio jedan od čelnika Čajna bridž and round kompani koja je deo CCCC, najveće kompanije na svetu koja nudi usluge u oblasti infrastrukture. Izrazio je očekivanje da će park biti zajednička platforma na kojoj ćemo raditi na zajedničkoj budućnosti dva naroda.

- Do sada smo radili i sarađivali odlično a nadamo se da ćemo raditi još bolje i da će još više kineskih kompanija investirati u Srbiju - rekao je Li Čangui, zamenika generalnog menadžera.

Potpisana su i tri ugovora o pristupu realizaciji projekata izgradnje srpskog kineskog Industrijskog parka Mihajlo Pupin čija će gradnja prva od tri faze početi početkom naredne godine. Projekat je vredan 300 miliona evra i podrazumava otvaranje 20.000 radnih mesta. 

U Sjamenu se danas završava 24. CIFIT na kojem se predstavljaju učesnici iz 120 zemalja. 

Republika

Foto: TANJUG/ Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine/ Đorđe Krstić/ bg

Srbija na najvećoj svetskoj sceni

U fokusu naše zemlje koja na toj prestižnoj sajamskoj manifestaciji ima svoj Nacionalni paviljon je Sporazum o slobodnoj trgovini.

CIFIT, na kojem je prethodne dve godine Srbija bila zemlja počasni gost, poseti i više od 120.000 ljudi. 

Nacionalni štand Srbije prošle godine proglašen je za najbolji, a ove godine pre samog svečanog otvaranja posetio ga je i zamenik premijera Kine.

Već na samom otvaranju potpisana su tri komercijalna ugovora između srpskih i kineskih kompanija.

Sjamen moderni grad, grad ostrvo, sa visokim ekološkim standardima, zelena oaza i velika luka koji ima više od pet miliona stanovnika, a gde cena kvadrata stambenog prostora košta 10.000 evra, nalazi se u provinciji Fuđen.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading