EKSPLOATACIJA LITIJUMA MOŽE BITI BEZBEDNA ZA OKOLINU! Generalni sekretar Saveza inženjera rudarstva i geologije: Ako se ispoštuju sve procedure, nema problema

Autor:

Biznis

24.08.2024

12:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ceo proces eksploatacije litijuma bio bi praćen određenim monitoringom, tako da bi eventualni ekološki akcident bio odmah uočen"

EKSPLOATACIJA LITIJUMA MOŽE BITI BEZBEDNA ZA OKOLINU! Generalni sekretar Saveza inženjera rudarstva i geologije: Ako se ispoštuju sve procedure, nema problema

Foto: Shutterstock

Generalni sekretar Saveza inženjera rudarstva i geologije Srbije Predrag Mijatović izjavio je danas da je dekanka Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu Biljana Abolmasov u pravu kada kaže da eksploatacija litijuma u Jadru može da bude potpuno bezbedna za okolinu ukoliko se ispoštuju sve zakonske procedure koje je Srbija donela i donesu svi neophodni tehnički dokumenti koji prate otvaranje rudnika.

Mijatović je za TV Prva rekao da moraju da se ispoštuju svi tehnički i ekološki uslovi prilikom svih iskopavanja, napominjući da iskopavanja olova i cinka nisu ništa manje rizična, a da u Srbiji postoje četiri takva rudnika i da nema problema u vezi sa životnom sredinom.

On je dodao da je Rio Tinto ozbiljna velika kompanija koja planira da uloži oko dve milijarde u iskopavanje litijuma u Jadru i da sigurno ne želi uništenje tog područja.

Prema njegovim rečima, Rio Tinto je napravio u Jadru nekoliko stotina bušotina sa kojih je uzeto nekoliko hiljada uzoraka rude i  urađen je veliki broj analiza radi donošenja određenih zaključaka.

On je istakao da će tehnologija estrakcije u Jadru biti potuno nova jer je u pitanju jadarit, napominjući da je Rio Tinto dobio sertifikat za eksploataciju u Australiji.

Povodom spekulacija da će biti povećan broj oboljevanja od raka, dece sa dve glave, četiri noge zbog rudarenja litijuma, Mijatović je istakao da to nisu utemeljena tvrđenja, već apokaliptična.

Prema njegovim rečima, takve tvrdnje nisu u vezi sa strukom, već se izmišljaju stvari. 
On je naveo da se posle NATO bombardovanja povećao broj obolelih od raka.

Mijatović je istakao da je u radu pod nazivom Potencijalni uticaj rudnika na Zapadnu Srbiju pogrešno zaključeno da bi eksploatacija litijuma u Jadru bila pogubna i da je netačno da bi 20 kilometara kvadratnih bilo zagađeno. 

Republika

Foto: Rio Tinto

Projekat Jadar

Naveo je da bi moguća zona uticaja mogla biti oko 800 hektara, a da će sleganje terena verovatno biti na manjoj površini.

Prema njegovim rečima, površinska infrastruktura rudnika zahvatila bi 500 hektara, a biće posađen veći broj stabala nego što će biti posečeno.

Mijatović je naveo da glavni rudarski projekat treba da definiše tehničke stvari kao što su količina rude za eksploataciju i količina otpada.

Istakao je da će biti sprovedena i geohemijska i hidrogeološka istraživanja, a da će osnovu svega predstavljati rudarski projekat podvrgnut kontroli, i dodao da eksploatacija neće početi u naredne dve godine dok se ne obave sva ispitivanja.

Kada je reč o transportu kiseline do rudnika, Mijatović je rekao da je to određeno transportnim pravilima i da će se obavljati verovatno železnicom u kontrolisanim uslovima, kao i da su za to potrebni dobra železnička mreža i korišćenje vozova cisterni.

Mijatović je istakao da bi ceo proces eksploatacije litijuma bio praćen određenim monitoringom, tako da bi eventualni ekološki akcident bio odmah uočen.

On je takođe rekao da se u radu Potencijalni uticaj rudnika na Zapadnu Srbiju pogrešno navodi da na tom području u Jadru živi 20.000 stanovnika i da ima 14.000 pčelinjaka.

Mijatović je rekao da su profesori sa Rudarskog i Mašinskog fakulteta tražili da se povuče taj rad i da se tom tekstu daju paušalne konstatacije.

On je dodao da su profesori sa Poljoprivredenog fakulteta takođe dali negativno mišljenje o tom radu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading