DOK SRPSKA OPOZICIJA ŽELI DA PROPUSTIMO PRILIKU ŽIVOTA, Francuska rudnik litijuma u Alijeu proglasila projektom velikog nacionalnog značaja

Autor:

Biznis

02.08.2024

12:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Francuzima je jasno kakvo blago krije zemlja kojom koračaju

DOK SRPSKA OPOZICIJA ŽELI DA PROPUSTIMO PRILIKU ŽIVOTA, Francuska rudnik litijuma u Alijeu proglasila projektom velikog nacionalnog značaja

Foto: Shutterstock

Francuska Vlada proglasila je projektom od "velikog nacionalnog značaja" planirani rudnik litijuma u departmantu Alije u središnjoj Francuskoj, koji je poveren francuskoj kompaniji Imeris (Imerys).

Projekat u Ešasijeru, u Alijeu, investicija od milijardu evra, bio bi prvi rudnik otvoren u Francuskoj za poslednjih skoro 50 godina, a prema Imerisu, omogućio bi proizvodnju litijuma od 2028. godine i punjenje 700.000 baterija godišnje tokom najmanje 25 godina, piše Mond.

Odluku o proglašenju projektom od velikog nacionalnog značaja rudnika litijuma u Alijeu, vlada u Parizu objavila je u službenom glasniku 7. jula, a tim posebnim statusom - koji je uveden zakonom o zelenoj industriji izglasanim u oktobru 2023. godine, omogućava se industrijskim projektima, koji su procenjeni značajnim za nacionalni suverenitet i ekološku tranziciju, da koriste mere ubrzavanja ili administrativnih izuzeća kako bi se olakšao njihov razvoj.

Kako piše francuski list, Imerisov projekat "Emili" za iskopavanje litijuma u sklopu je francuske politike koja ima za cilj izgradnju novog nacionalnog sektora strateških minerala i metala kako bi se smanjila zavisnost od uvoza, pre svega iz Kine.

Prema planu, iskopavanje i transformacija litijuma bili bi locirani u Ešasijeru, u podzemnom rudniku, u okviru kompleksa kamenoloma Bovoar, gde Imeris već eksploatiše od 2005. godine kaolinit koji se koristi u keramici, skladištenje bi se obavljalo u Sen-Bone-de-Rošforu, na 15-ak kilometara udaljenosti a fabrika za preradu bila bi u Monlisonu, na udaljenosti od 49 kilometara.

Transport litijuma obavljao bi se podzemnim putem ili vozom. 

Kompanija Imeris planira da otvori 500-600 radnih mesta i indirektno zaposli još hiljadu radnika

Projekat, koji je prvi put najavljen 2022, podržavaju država i vlada Francuske, , kao i vodeće političke stranke u zemlji, uključujući i opoziciju, izuzev Nepokorene Francuske koja ga kritikuje, ali najviše zbog toga što je država posao iskopavanja poverila privatnoj kompaniji. 

Javna rasprava o rudniku litijuma u Francuskoj trajala je od marta do 31. jula a njene rezultate objaviće Nacionalna komisija za javnu raspravu u oktobru.

I dok ekonomska i politička sila poput Francuske oberučke prihvata ovakve mogućnosti, srpska opozicija ulaže sve napore kako bi naša zemlja izgubila ovakvu šansu za brz korak u budućnost. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading