GRAĐANI KOJI UZIMAJU KREDITE SU SADA ZAŠTIĆENI! NBS uvela nova ograničenja za banke, NEMA VIŠE "SITNIH SLOVA" U UGOVORIMA

Autor:

Biznis

01.08.2024

11:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Banka više ne sme da vas uslovljava za kredit

GRAĐANI KOJI UZIMAJU KREDITE SU SADA ZAŠTIĆENI! NBS uvela nova ograničenja za banke, NEMA VIŠE "SITNIH SLOVA" U UGOVORIMA

Foto: Profimedia

Narodna banka Srbije najavila je ograničenje za banke, odnosno kamate na kredite i dozvoljeni minus, koji je u našoj zemlji prilično skup. Dobre vesti za korisnike stambenih kredita kojima su rate ograničene do kraja 2024. godine

Iz Narodne banke Srbije (NBS) za "Blic Biznis" objasnili su šta tačno to podrazumeva. Naime, kako ističu, izmenama je predviđeno ograničenje kamatnih stopa na kredite, kartice i dozvoljeno prekoračenje.

Predviđa se smanjenje dokumentacije i kvalitetnije predstavljanje usluga korisnicima, a mere će obradovati korisnike stambenih kredita, kojima su kamate ograničene do kraja 2024.

Guverner Jorgovanka Tabaković je to najavila na sednici Skupštine Srbije u sredu i kazala da će ograničavanje kamata biti predviđeno Predlogom izmena Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, koje će parlamentu biti dostavljene na jesen.

Nema više "sitnih slova" u ugovoru s bankom

"Predlog novog Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga donosi dosta novina od kojih treba izdvojiti nekoliko. Predugovorno obaveštavanje, oglašavanje i uopšte informisanje podiže se na još viši nivo, na način da se sa što manje dokumentacije, uz izbegavanje birokratskog jezika, na jasan i razumljiv način objasni korisniku da zaduživanje košta, da sa sobom nosi rizike, odnosno ekonomske posledice, kao i da mu se kroz određene savete date u dobroj veri pomogne da pronađe uslugu koja će najbolje da zadovolji njegove potrebe", rekli su iz NBS.

S tim u vezi, po prvi put se na finansijskom tržištu regulišu savetodavne usluge koje banka može da pruža svom klijentu, ali i usluga savetovanja o dugu koje treba da budu od koristi korisnicima sa problemom u otplati.

Republika

Foto: pixabay.com

Potpisivanje ugovora

Zakon ide u korak sa digitalizacijom koja je sveprisutna, na način što jasno propisuje da se ugovor o finansijskim uslugama može zaključiti u pisanoj formi i elektronskoj formi, a da se pored svojeručnog potpisa, odnosno kvalifikovanog elektronskog potpisa može koristiti i dvofaktorska autentifikacija do određene vrednosti ugovora.

Osim toga, ugovor se svojeručno ne mora potpisati samo na papiru, već se to može učiniti i na tabletu ili nekom drugom sličnom uređaju, kao trajnom nosaču podataka.

Banka više ne sme da vas uslovljava za kredit

Po prvi put se reguliše praksa vezivanja i objedinjavanja usluga, na način da se banci zabranjuje da davanje kredita uslovi obavezom korišćenja neke druge usluge, osim izuzetno, dok se s druge strane banci daje pravo da objedinjava usluge, primera radi da ponudi određeni paket koji je kao takav povoljniji nego kupovina usluga odvojeno, s tim da svaki korisnik mora imati mogućnost da usluge koristi i odvojeno, odnosno samo neku od usluga iz paketa.

Posebno poglavlje je posvećeno postupku po prigovoru i pritužbi, kao postupku u kojem je u prethodnih dvanaest godina Narodna banka Srbije obeštetila ogroman broj korisnika. Sva dobra iskustva iz prakse implementirana su u ovaj zakon. Pored toga, za razliku od dosadašnjeg načina posredovanja koje je zasnovano na pravilima iz opšteg zakona o vansudskom rešavanju sporova, ovim zakonom se daju veća ovlašćenja medijatorima na način da mogu da iznose konkretne predloge za rešenje spornog odnosa.

Po prvi put uvodi se ograničenje kamatnih stopa na kredite

Po prvi put se uvodi ograničenje kamatnih stopa na kredite, kreditne kartice i dozvoljeno prekoračenje.

Republika

Foto: Shutterstock

Kreditne kartice

Kako objašnjavaju u centralnoj banci, svrha ovih ograničenja je dvostruka. S jedne strane ona treba da spreče da se korisnicima naplaćuju previsoke kamatne stope, a s druge strane da vezivanjem maksimalne kamatne stope za kretanje prosečene ponderisane stope uz određeni dodatak, spreče nagli rast kamatnih stopa. Dodatno, ograničenjem i efektivne kamatne stope koja pokazuje ukupnu cenu kredita, banke se sprečavaju da eventualno zaobiđu ova ograničenja kroz rast određenih kreditnih naknada.

Olakšice za stambene kredite

Kada je reč o korisnicima stambenih kredita, naravno da će usvajanje ovih ograničenja imati velike pozitivne posledice po njih, budući da je Odluka kojom su ograničene kamate kod ove vrste kredita sa promenljivom stopom privremeno, dok je zakonsko ograničenje trajnog karaktera.

"S druge strane, zahvaljujući toj odluci u prethodnih skoro godinu dana spuštena je prosečna ponderisana kamatna stopa na stambene kredite pa će to omogućiti da se ograničenje kod ove vrste kredita sprovede lakše i bez velikih oscilacija", navode nam iz NBS, .

Predviđeno ograničenje kamatnih stopa je značajno i kod gotovinskih kredita, kreditne kartice i dozvoljenog prekoračenja jer će sprečiti upravo ono što je zahtev Direktive EU, da se korisnicima naplaćuju previsoke kamate.

I kod ovih ograničenja razmatra se vezivanje za prosečnu ponderisanu stopu ali i za zakonsku zateznu kamatu na koju opet direktno utiče referentna stopa NBS. Tako će se omogućiti da referentna stopa brže i direktnije utiče na visinu kamatnih stopa kod ovih bankarskih proizvoda.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading