SRBIJA PLIVA U VODAMA U KOJIMA SE NEMAČKA DAVI! Mali o fantastičnoj situaciji u kojoj se nalazi srpska ekonomija: Projekat Jadar može biti KRUNA SVEGA

Autor:

Biznis

08.08.2024

11:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Na dobrom smo putu, ovo može biti iskorak"

SRBIJA PLIVA U VODAMA U KOJIMA SE NEMAČKA DAVI! Mali o fantastičnoj situaciji u kojoj se nalazi srpska ekonomija: Projekat Jadar može biti KRUNA SVEGA

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je Srbija, prema dosadašnjim podacima za ovu godinu, na prvom mestu po rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Evropi.

"Prvi kvartal smo imali stopu rasta od 4,7 odsto, drugi kvartal 4,2 odsto. U proseku za prvu polovinu godine 4,5 odsto rasta BDP-a. Dakle, prvi smo u Evropi. Kako budu dolazili i ostali podaci, ja mislim da ćemo biti najmanje među prve dve ili tri zemlje", rekao je Mali u svom gostovanju na RTS-u.

Prema njegovim rečima, do kraja godine očekuje se da po rastu BDP-a, Srbija bude među prve tri evropske zemlje što je veliki rezultat za nas imajući u vidu da su mnogo veće ekonomije, kakva je Nemačka, u recesiji, pa ovi rezultati govore da mi ekonomsku politiku vodimo odgovorno. 

On je dodao i da Srbija privlači strane direktne investicije i po tome je apsolutni rekorder u regionu.

"Ne stajemo ni sa velikim kapitalnim investicijama. Videli ste sinoć predsednika Vučića koji je obišao radove na izgradnji brze pruge Beograd-Subotica", podsetio je Mali.

On je dodao da će do kraja godine biti završena brza pruga od Novog Sada do Subotice, kao i da je u toku izgradnja nove dečje bolnice "Tiršova 2", da se razvijaju projekti u vezi sa Ekspom, te da sve to daje rezultate.

Republika

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Izgradnja Tiršove 2

Mali je poručio da je projektom "Srbija 2025", koji je predstavljen 2019. godine, trasiran put ekonomskog uspeha zemlje kada je označeno da ekonomski prioriteti treba da budu privlačenje investicija, otvaranje radnih mesta, podizanje plata i penzija. 

"Sve to radimo, a naš dalji rast guraju veliki projekti koje nosi Ekspo, izgradnja brzih saobraćajnica i pruga, škola, bolnica“, rekao je Mali.

Ministar je naveo da se, kada se pogleda švajcarska formula, može očekivati dvocifreno povećanje penzija u narednom periodu i da će videti da li će taj povećani iznos moći da bude isplaćen već pre kraja godine.

Najavio je i povećanje plata, pre kraja godine ili od prvog januara.

"O svemu tome ćemo razgovarati sa MMF-om. Srbija je stabilna sa više od 700 milijardi dinara na računu, deviznim rezervama u iznosu od 27,5 milijardi evra, te 46,5 tona zlata" istakao je. 

Mali je rekao i da je danas u Srbiji premašen prosek plata od 100.000 dinara, odnosno 855 evra, a do kraja godine on će preći 900 evra, dok je cilj da do decembra 2027. prosečna zarada u Srbiji iznosi 1.400 evra.

Ministar je dodao i da je javni dug Srbije ispod 50 odsto, što je daleko ispod 60 procenata koliko je označeno Mastrihtskim ugovorom kao gornja granica, dok je prosek zaduženosti evrozone 89 odsto.  

Republika

Foto: pixabay.com

 

Paralelno sa tim, dodao je, Srbija beleži i rekordnu stopu zaposlenosti.

"Ne kažem da je sve idealno, ali očigledno radimo nešto dobro jer se jedna mala Srbija bolje nosi sa globalnim izazovima", rekao je Mali. 

On se osvrnuo i na trenutni nivo inflacije od 3,8 odsto uz ocenu da se inflacija smiruje. Kako je rekao, u realnom iznosu, plate u Srbiji su ove godine rasle 9,4 odsto, što je, kako je rekao, iznad nivoa inflacije, što se i ciljalo. 

"Tako čuvamo standard građana", rekao je Mali.

Ministar finansija je istakao i da projekat "Jadar" potencijalno može da bude najveća razvojna šansa za Srbiju u decenijama koje dolaze i da može da bude ozbiljna konkurentska prednost Srbije jer povlači sa sobom čitav lanac vrednosti koji bi mogao da godišnje doprinosi BDP-u sa 10 do 12 milijardi evra. 

"Dajte da struka govori umesto ljudi koji se bave politikom, prevashodno mislim na ove iz opozicije i koji preuzimaju proteste, kako bi opet zloupotrebljavali jednu od tema koja za mene i za nas može potencijalno da bude najveća razvojna šansa u decenijama koje dolaze", rekao je on.

Mali je naglasio da je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da je garant tog projekta u smislu da će se analizirati i efekti na zdravlje, na poljoprivredu, ekologiju i sve ostalo.

"Ukoliko nema negativnih efekata, ukoliko se zaštitimo na pravi način kroz primenu najstrožih ekoloških pravila i standarda, hajde da sagledamo to kao možda sledeću veliku razvojnu šansu naše zemlje uz Expo, uz izgradnju stadiona, uz izgradnju Tiršove 2, brze pruge, kao i brzih saobraćajnica i svega onog što podiže kvalitet života građana Srbije i gura našu zemlju napred", rekao je Mali.

Republika

Foto: youtube.com/Projekat „Jadar“

Projekat "Jadar"

On je na pitanje kakav će odgovor države biti na najavljene proteste u subotu u Beogradu zbog projekta iskopavanja litijuma u Srbiji, rekao da ne razume zašto protesti, ako je rečeno da se sledeće dve godine, odnosno 24 meseca ništa neće dešavati.

"Mi ćemo se ozbiljno baviti ovom temom kao što se ozbiljno bavimo našom ekonomijom već godinama unazad. Kao što vidite, po rezultatima rastu BDP-a i ostalim rezultatima imamo dobre i odgovorne rezultate", rekao je Mali.

Kako je rekao sačekaće se papiri da se sve analizira, napravljeni su timovi koji se bave posebnim oblastima kao što su zdravstvo, ekologija i treba sačekati i videti šta oni imaju da kažu.

"Hajde da što manje slušamo političare i one koji su za i one koji su protiv, a da što više čujemo struku. Da pokušamo da politiku ostavimo po strani i pustimo struku da kaže, to je najvažnije. Zdravlje nam je najvažnije i milion puta smo to rekli. Hajde da sagledamo efekte tog projekta. Ako bude dobro, ako nema negativnih efekata, što ne bismo možda to iskoristili", rekao je Mali.

On je naveo i da nam je rudarstvo jedna od najvažnijih privrednih grana vekovima unazad. 

"Na dobrom smo putu, ovo može biti iskorak, ali prvo da sagledamo šta kaže struka i da zajedno kao društvo i država odlučimo", zaključio je Mali.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading